Акциите на Taiwan Semiconductor Manufacturing Company скочиха днес, след като

...
Акциите на Taiwan Semiconductor Manufacturing Company скочиха днес, след като
Коментари Харесай

Уорън Бъфет купува дял от $4 милиарда в тайвански гигант за чипове

Акциите на Taiwan Semiconductor Manufacturing Company скочиха през днешния ден, откакто Berkshire Hathaway на милиардера Уорън Бъфет разгласи, че е закупила дял в размер на $4,1 милиарда в един от най-големите производители на чипове в света, оповестява CNN Business.

В декларация до Комисията по скъпи бумаги и тържища на Съединени американски щати в понеделник Berkshire Hathaway (BRKA) съобщи, че е придобила към 60 милиона американски депозитарни акции на TSMC (TSM) през трите месеца, приключващи през септември.

Акциите на TSMC нарастнаха с над 8% в Тайван във вторник

" TSMC приветства всички вложители, които имат предпочитание да купуват и държат акции на TSMC ", сподели представител на производителя на чипове. Компанията съставлява към 90% от супермодерните компютърни чипове в света, доставяйки на софтуерни колоси, като Apple и Qualcomm.
 TSMC регистрира рекордна облага от над $18 милиарда
Най-големият производител на чипове в света регистрира рекордна облага от над $18 милиарда

Тайванската компания е най-важният снабдител на чипове за Apple

Закупуването от Berkshire на дял в тайванския колос за чипове идва на фона на ескалация на напрежението сред Китай и самоуправляващия се либерален остров.

Тайван е изправен пред възходяща военна експанзия от страна на Пекин през последните месеци и това хвърли светлината на прожекторите върху сериозната роля, която играе в световната промишленост за произвеждане на чипове.

Супер усъвършенстваните полупроводникови чипове — като тези, създадени от TSMC, са сложни за произвеждане заради високата цена на създаването и нужното равнище на познания, което значи, че огромна част от производството е съсредоточено единствено в шепа снабдители.

Фирмата, необятно наричана в Тайван " свещената планина ", е толкоз значима за острова, че нейните чиновници могат да аплайват за освобождение от военно образование за резервисти, съгласно данни от локалното министерство на защитата.

Напрежението сред Вашингтон и Пекин също набъбна в последно време поради чиповете, като американският президент Джо Байдън наложи необятен набор от надзор върху продажбата на съвременни чипове и съоръжение за произвеждане на на китайски компании.

Експертите се притесняват, че този надзор може да измести конкуренцията във въоръжаването сред Съединените щати и Китай на напълно ново равнище.

Berkshire има огромни дялове в Apple, Bank of America, Coca-Cola, Chevron и American Express.
 Компанията на Бъфет Berkshire Hathaway загуби $44 милиардa през второто тримесечие
Компанията на Бъфет Berkshire Hathaway загуби $44 милиардa през второто тримесечие

Конгломератът е купил акции за към 3,8 милиарда $ през второто тримесечие
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР