Акциите на Samsung Electronics са сред най-зле представящите се в

...
Акциите на Samsung Electronics са сред най-зле представящите се в
Коментари Харесай

Samsung е сред най-зле представящите се технологични акции на 2018 година. Защо?

Акциите на Samsung Electronics са измежду най-зле представящите се в софтуерния бранш през тази година, изтривайки милиарди долари от цената си, написа CNBC.

Ценните бумаги на южнокорейския колос изтриха 11 % от цената си от началото на година, надалеч над множеството огромни щатски или азиатски сдружения. Над $39,4 милиарда бяха изтрити от пазарната капитализация на Samsung от началото на годината до през днешния ден. През предходната година компанията увеличи цената си с 41 %.

Какво се промени?

Страховете към полупроводниците

В последните години подразделението за произвеждане на полупроводници бе най-големият бизнес на Samsung, отговарящо за 37 % от продажбите и 78 % от облагата през второто тримесечие на тази година.

Бизнесът е с висок марж, подкрепят и от високото търсене и ограничавания с предлагането, което увеличи цената на продуктите на Samsung. Той даже съумя да компенсира забавянето на пазара на мобилни телефони, само че някои анализатори се тормозят, че пазарната динамичност, която оказа помощ на компанията да желае по-висока цена за продуктите си, може да изчезне през тази година.

В скорошна записка Morgan Stanley предизвести за повишаващи се складови наличност в промишлеността.

Samsung към момента не наподобява обезпокоена, като неотдавна съобщи, че чака пазарните условия за останат " постоянни ".

 Поредицата от рекордни облаги на Samsung завърши
Поредицата от рекордни облаги на Samsung завърши

Смартфоните на корейския колос се купуват доста по-слабо от преди

Ръст на конкуренцията при мобилните телефони

Отчетът за второто тримесечие сподели внезапно закъснение на растежа на облагата, частично и поради по-слаби продажби на мобилни телефони. Приходите от подразделението понижиха с 22 % на годишна базара през трите месеца до юни, като Samsung изясни това с " по-ниски от предстоящите продажби на Galaxy S9 ".

Компанията се надява, че новият Note9 ще оказа помощ за възкръсване на продажбите, само че конкуренцията пораства, а пазарът забавя ритъм. Доставките на смарт телефони в международен мащаб понижиха с 1,8 % на годишна база през второто тримесечие, по данни на IDC. И за първи път Huawei стана вторият максимален състезател на пазара по брой на доставките, изяждайки от каузи на Samsung.

 Huawei детронира Apple и подгони Samsung
Huawei детронира Apple и подгони Samsung

Китайският колос е продал над 54 милиона телефона

Критично значими пазари като Индия и Китай също се оказват проблем за южнокорейската компания. Huawei е държи най-голям продажби в Китай, следвана от Oppo, Vivo и Xiaomi - все локални компании. Samsung, която няколко години бе измежду топ 5, загуби огромна част от каузи си - и през днешния ден дава отговор за едвам един % от продажбите. В Индия Samsung също имаше положителни позиции, само че в този момент китайската Xiaomi към този момент се изравни по доставки.

Нийл Ша, шеф по изследванията в Counterpoint Research, уточни, че слабите продажби на Galaxy S9 са навредили и на по-евтините телефони, продавани в разрастващи се пазари като Индия и Китай, защото не притегля клиенти към марката.

 Note9 сподели по какъв начин Samsung ще се бори с китайската конкуренция
Note9 сподели по какъв начин Samsung ще се бори с китайската конкуренция

Новият модел бе показан нощес и идва в България на 24 август. Каква ще е цената му

Слабо търсене на екрани

Samsung доставя OLED екрани за iPhone X на Apple. Това оказа помощ на компанията да увеличи резултата си предходната година. Но през второто тримесечие на 2018 година подразделението регистрира 27 % спад поради по-слабо от предстоящото търсене на iPhone X. Купертино пък подписа договорка и с други производители.

Наскоро Samsung даде обещание $22 милиарда вложения в нови области, които могат да донесат напредък - изкуствен интелект, 5G и други.

Как се показват акциите?

Една от горещите тематики тази година е дали технолочните акции могат да продължат да водят финансовите пазари, както го направиха през 2017 година. Изключвайки Фейсбук, скъпите бумаги в Съединени американски щати се оказаха по-устойчиви от тези в Азия.

Amazon регистрира 61% растеж, Apple - 22%, а даже Фейсбук държи по-високи цени, в сравнение с при започване на годината.

Китайските имена обаче страдат. Tencent губи девет %, а Baidu - 6%. Samsung се държи надалеч по-лошо, губейки 11 %.

 Минус $100 000 000 000: Фейсбук записа най-големия спад в историята на фондовия пазар
Минус $100 000 000 000: Фейсбук записа най-големия спад в историята на фондовия пазар

Но други компании също са били покрай тази граница
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР