Акциите на производителя на пилешко месо Градус поевтиняха с над

...
Акциите на производителя на пилешко месо Градус поевтиняха с над
Коментари Харесай

Акциите на Градус паднаха след твърденията на |Илчовски, фирмата ще го съди

Акциите на производителя на пилешко месо " Градус " поевтиняха с над 10 % до 1.40 лева в петъчната търговия на Българската фондова борса, откакто компанията се оказа в центъра на скандал във краткотрайната парламентарна комисия за проверка на държавните управления в последните 10 години.

Отрицателната реакция на вложителите идва откакто фермерът Светослав Илчовски описа по какъв начин е бил на " Градус ", за " а излязат на БФБ, да си вдигнат цената на сдружението и да продадат акции, които нямат стойност, на българските пенсионни фондове. Илчовски изясни още, че притежателят на " Градус " Иван Ангелов се представял като " прикрит шеф на Министерството на земеделието и Агенцията по храните " и бил един от предприемачите, доближен на ръководещите от ГЕРБ. по думите му от 2014 година бил принуждаван да продава зърно на компаниите на Ангелов на занижени цени, с цел да няма проблеми, като натискът се засилвал и това траяло доникъде на 2020 година Според описаното в сигнала тогава желали да го продава на двойно по-ниска цена с думите " какъв си ти да не си плащаш в нашата страна ", само че той отказал.

Пазарът смъкна цената на акциите на " Градус " до най-ниското им равнище от шест месеца. Оборотът до 13:30 ч. в петък възлезе на 68 495 лева, съобщи Investor.bg. По информация на Mediapool на борсата даже се е обсъждало дали да не се приключи краткотрайно търговията с книжата на компанията, която е част от главния показател SOFIX, който на собствен ред падна с 0.94% до 517,83 пункта към 13:30 ч.

Междувременно от " Градус " оповестиха, че ще заведат всички вероятни каузи против Илчовски, поради изказванията му пред парламентарната комисия, и ще сезира способените органи в отбрана на своите права и законни ползи за изнасянето и разпространението на погрешни изказвания от него. " Те уронват престижа и накърняват положителното име на " Градус " АД, предизвикват на компанията и нейните вложители и акционери имуществени и неимуществени вреди и дават погрешни и подвеждащи сигнали към пазара, на който се търгуват акциите на " Градус " АД, което може да се отрази отрицателно на тяхната цена ", написа в позицията на компанията.

" Като компания с близо 30-годишна история, " Градус " АД няма да допусне накърняване на положителното ѝ име, както и замесването ѝ в политически борби посредством разпространяване на погрешна информация, и ще търси правата си по правосъден ред ", написа в изказването.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР