Акциите на приносител да бъдат премахнати и постепенно да бъдат

...
Акциите на приносител да бъдат премахнати и постепенно да бъдат
Коментари Харесай

Акциите на приносител ще бъдат премахнати, заменят се с поименни

Акциите на предявител да бъдат отстранени и последователно да бъдат сменени с поименни акции. Това плануват предлаганите от Министерството на правораздаването промени в Търговския закон, които са оповестени за публично разискване на уеб страницата на ведомството.

Целта на промените е отбягване на измамите, а нуждата от въвеждане на препоръчаните с плана промени произтича от съществуващия риск във връзка с прозрачността на информацията за лицата, притежаващи акции на предявител, написа в монивите на вносителите.

Другият значителен претекст, който акцентират от Министерството на правораздаването, е акциите на предявител са неразрешени или в развой на възбрана и надлежно на подмяна в редица развити и разрастващи се страни по света. Освен това, те могат да служат за прикриване на същинския им притежател и да подкрепят действия като пране на пари. финансиране на тероризма и отбягване на данъчно облагане.

До девет месеца след влизането в действие на промените, сдруженията, които са издали акции на предявител, би трябвало да ги заменят с поименни акции, да стартират да водят книги за акционерите и да заявят вписването на новите събитие в Търговския указател. Срещу краткотрайни удостоверения, доказващи права по записани акции на предявител, към този момент ще се получават единствено поименни акции.

Акции на предявител, които не са показани от притежателя им за подмяна в регламентирания период, ще бъдат обезсилвани. В този случай обаче акционерът ще има право да изиска от сдружението да му заплати равностойността на направените по акциите вноски в 6-месечен период от узнаването за това. само че не по-късно от 5 години от датата на обезсилването, плануват законовите корекции.

Тези условия и права ще важат и за кредиторите със залог на акции на предявител. При замяната сдружението ще отбелязва върху поименната акция залога съгласно заявката на заложния заемодател и ще го вписва в книгата за акционерите. Същите са условията и при запор на акции на предявител.

Кредиторът със
залог или запор ще носи отговорност за вреди, породени отговорно на акционер в резултат на обезсилване на акциите му или на осъществени погрешни записи във връзка със залога или запора при замяната на акциите, е записано в новите текстове.

Търговските сдружения, които не приведат активността си съгласно новите условия или имат влезнал в действие отвод за регистриране на декларираните промени, ще се прекратяват

Търговският указател ще е задължен в двумесечен период след приключването на деветте месеца за превръщане на акциите да сформира лист на комерсиалните сдружения, които не са привели активността си в сходство с условията или имат влезнал в действие отвод за регистриране на декларираните промени. Този лист ще се изпрати на прокуратурата за завеждане на искове.

Особеното при акциите на предявител е, че лицето, което упражнява фактическата власт върху акциите на предявител, е титуляр на правата по тях. Това прави промяната на притежателя доста лесна, като за това е належащо само физическото предаване на акциите. Също по този начин към сегашния миг в България няма законово обвързване да се оповестява информация за притежателите на акциите на предявител. А те могат да се трансформират непрестанно, като за това не се съдържа информация в Търговския указател.

Частично сходна информация може да бъде налична в Търговския указател при първичното оповестяване на листата на лицата, записали акции на учредителното заседание, оповестяване на протокола от общото заседание, както и в случаите, когато след основаване на сдружението всички акции се придобият от едно лице. В посочените случаи обаче липсва гаранция, че информацията по отношение на притежателите на акциите на предявител е настояща. Освен това акционерите, които имат акции на предявител, не могат да бъдат разпознати във всеки един миг.

Замяната на тези акции с поименни ще докара до бистрота и гаранции за спазването на разпоредбите от страна на всички участници в комерсиалния оборот, което ще бъде от изгода за българския бизнес като цяло. тъй като от репутацията на България като транспарантна данъчна пълномощия зависи капиталовият климат в страната, написа в претекстовете към поправките в Търговския закон.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР