Акциите на почти половината от всички компании, които са набрали

...
Акциите на почти половината от всички компании, които са набрали
Коментари Харесай

Половината от големите IPO-та през тази година се търгуват под началната им цена

Акциите на съвсем половината от всички компании, които са набрали 1 милиарда $ или повече посредством IPO през тази година, към сегашен миг се търгуват на по-ниска цена от първичната. Данните са на Dealogic, представени от Financial Times. Според някои анализатори това е индикация, че оценките на частните компании са по-скоро раздути, в сравнение с действителни.
Голяма капитализация, дребна възвръщаемост
Глобалните пазари на акции доближиха нови върхове през годината. Стойността на американския бенчмарк S&P 500 да вземем за пример се e покачила с към 20% от началото на 2021 година На фона на упованията за бързо възобновяване и покачването на фондовите пазари вълна от нови компании заля пазара. Според данни на Dealogic към 1800 компании са набрали над 400 милиарда $ от вложителите. Страхотното показване на пазарите и притокът от нови компании за търговия би трябвало да значат, че новите участници на пазара са имали добра година. Е, помислете още веднъж:

Данните от Dealogic демонстрират, че 49% от 43 първоначални обществени предлагания през 2021 година, които са набрали 1 милиарда $ или повече, се търгуват под цената на издаването им спрямо 33% през 2019 година и 27% предходната година. Някои от най-големите IPO-та се оказаха най-губещи: приложението за доставка на храна Deliveroo (привидно основано за времена на пандемия) падна с 26% в първия си ден на търговия. Акциите на английската компания към момента не са се възстановили. Китайското приложение за споделени пътувания Didi Chuxing е изгубило към 40% от дебюта до в този момент. Индийският финтех колос Paytm също се срина с над 40% през първите си два дни на търговия.
Реклама Висока цена за заплащане
Фирмите постоянно търсят високи оценки, с цел да покачат своя профил и да привлекат повече пари, само че това не всеки път се получава. Според Financial Times общественото предложение на индийския стартъп за разплащания Paytm се е състояло заради настояването на управлението компанията да сложи връх за IPO в Индия. След общественото предложение заради високата цена някои по-консервативни вложители се отхвърлиха да влагат и в следствие, хедж фондовете се оказаха с повече разпределени акции от предстоящото. Фондовете разпродадоха непотребните си дялове още на другия ден, с което цената на Paytm се срина.

" В момента има доста страсти на пазара ", споделя Рагу Нараин, управител в капиталовата компания, Natixis, пред Financial Times. Според Нараин банкерите нормално поучават фирмите да заобикалят определянето на прекомерно висока начална цена, с цел да избегнат противен спад още на първия ден от търговията, само че " постоянно емитентите желаят да излязат (на пазара) с огромен възторг ".

Американската банка Goldman Sachs е съветник на 13 обществени предлагания през 2021 година, които са набрали над 1 милиарда $ тази, само че девет са на алено, в това число Didi и Robinhood. Основния противник на Goldman Sachs, Morgan Stanley, главния медиатор на IPO-то на Paytm, е съветвала процеса на 14 обществени компании с над 1 милиарда $ набрани средства, като 6 от тези компании сега са в отрицателна територия.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Тема Пазари
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР