Акциите на Nvidia Corp поскъпнаха с 24% в четвъртък в

...
Акциите на Nvidia Corp поскъпнаха с 24% в четвъртък в
Коментари Харесай

Nvidia приближава оценка от 1 трлн. долара

Акциите на Nvidia Corp нарастнаха с 24% в четвъртък в едно от най-големите еднодневни придвижвания в цената на акции в Съединени американски щати. Това позитивно развиване пристигна, откакто нейната прогноза за приходите сподели, че Уолстрийт към момента не е оценил изцяло капацитета за смяна на играта при изкуствения разсъдък (AI), написа Reuters.

През тази година цената на акциите на компанията се удвои и усили пазарната капитализация на производителя на чипове с към 184 милиарда $ до близо 939 милиарда $.

Това прави Nvidia два пъти по-голяма от втората по величина компания за чипове, тайванската TSMC. В Съединените щати тя изостава единствено от фирмите със стойност трилиони долари, като Apple Inc, Alphabet Inc, Microsoft Corp и Amazon.com Inc.

Големите облаги на Nvidia провокираха рали в бранша на чиповете и за компаниите, фокусирани върху AI, като поддържаха фондовите пазари от Япония до Европа. В Съединени американски щати огромните софтуерни компании, разнообразни от Amazon, затвориха сред 0.6% и 3.8% по-високо, до момента в който Advanced Micro Devices Inc се откри с 11% по-високо.

Анализаторите побързаха да покачат ценовите си цели за акциите на Nvidia, като 27 обявиха, че всички пътища в AI водят към компанията, защото тя господства на пазара за чипове, употребявани за зареждане на ChatGPT и доста сходни услуги.

Целевата междинна цена се е нараснала повече от два пъти тази година. При целева цена от 644.80 $, избрана от Elazar Advisors, Nvidia ще има стойност от 1.59 трилиона $, към тази на Alphabet.

През 15-те години, в които вършим тази работа, в никакъв случай не сме виждали управление като това, което Nvidia преди малко показа с вероятността за второто тримесечие, която по всички сметки е галактическа и която унищожи упованията “, сподели Стейси Расгон от Bernstein.

Nvidia, петата най-ценна компания в Съединени американски щати, в сряда предвижда тримесечни доходи с повече от 50% над междинната оценка на Уолстрийт и сподели, че ще има повече предложение на AI чипове през втората половина, с цел да отговори на скока на търсенето.

Изпълнителният шеф Дженсън Хуанг сподели, че настоящето съоръжение на стойност 1 трилион $ в центровете за данни ще би трябвало да бъде сменено с AI чипове, защото генеративният AI се ползва във всеки артикул и услуга.

Резултатите са положителни за огромните софтуерни компании, които пренасочиха фокуса си към AI с вярата, че технологията ще помогне за привличане на търсене в миг, когато техните мотори за облага от цифрова реклама и облачни калкулации са под напън от слабата стопанска система.

Някои анализатори споделиха, че резултатите на Nvidia демонстрират, че генеративният AI взрив може да бъде идващият огромен мотор на растежа.

Наистина виждаме единствено върха на айсберга. Това в действителност може да бъде друга инфлексна точка в софтуерната история, като да вземем за пример моторът с вътрешно горене – или интернет “, сподели Дерен Нейтън, началник на разбор на капитала в Hargreaves Lansdown.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР