Акциите на най-голямата петролна компания в света Saudi Aramco скочиха

...
Акциите на най-голямата петролна компания в света Saudi Aramco скочиха
Коментари Харесай

Акциите на Saudi Aramco скочиха с 10% при първата търговия след IPO

Акциите на най-голямата петролна компания в света Saudi Aramco скочиха при откриването на първия борсов търг след първичното обществено предложение на скъпи бумаги (IPO), сочат данни от саудитската борсаTadawul.

Според данните от през днешния ден сутринта цената на акциите на Saudi Aramco нараства с 10% - до 35,2 саудитски риала (9,4 долара).

" На този ден ние започваме да търгуваме на саудитската фондова борса с акции на Saudi Aramco. Започва нов стадий в просперитета на Saudi Aramco, който продължава повече от 86 години ", сподели Ауди ал Насър, началник на компанията, на церемонията по откриването на сесията.

На 5 декември Saudi Aramco разгласи резултатите от IPO, извършено на локалната борса Тадавул. Търсенето на акции на компанията надвиши над четири пъти размера на предлагането, заради което скъпите бумаги бяха сложени на горната граница на оповестения диапазон - 32 риала (8,53 долара) на брой.

Общо Саудитска Арабия продаде на вложителите 1,5% от акциите на компанията за 25,6 милиарда $. В същото време други 450 милиона акции, или 15% от офертата, бяха отпуснати за спомагателна алтернатива за разпространение (опция за стабилизиране на котировките на акции след IPO).
Въз основа на постигнатата цена компанията беше оценена на почти 1,7 трилиона $. По този метод тя стана най-скъпата в света и с огромен марж пред американската Apple, чиято пазарна капитализация е към 1,2 трилиона $. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР