Акциите на компаниите за електрически автомобили се сринаха вчера на

...
Акциите на компаниите за електрически автомобили се сринаха вчера на
Коментари Харесай

Акциите на компаниите за електрически автомобили се сринаха на борсата в САЩ

Акциите на фирмите за електрически коли се сринаха през вчерашния ден на борсата в Съединени американски щати. Поведени от най-големия производител на елколи в света Tesla всички компании от бранша записаха съществени загуби. При някои случаи понижението по отношение на върховата им точка от последните 1-2 месеца възлиза на над 50%.

Реакцията на вложителите да разпродават тези активи идва паралелно с повишаващите се цени на петрола, които преди месец бяха към 55 $ за барел, а се насочват към 70 $, което е растеж от над 25%.

Акцията на Tesla затвориха търговията под 600 $ за първи път от декември 2020 година Само в границите на последния един месец цената й се срина с цели 30% от 860 $ на 597 $. Това се случи, макар че компанията разгласи огромен контракт за доставки на никел за производството на акумулатори.

Китайската компания NIO, посочвана от мнозина за главен съперник на Tesla, също записва забележителен спад. Само за един ден тя изгуби 3% от цената си, а през последния 1 месец пазарната и оценка се намали с цели 40%.

Това важи и за ред други компании, които настояват, че създават новаторски артикули или разнообразни електрически коли, които са доста обратно в процеса спрямо Tesla и NIO. Примери са китайската Li Auto (30% спад по отношение на февруари), Canoo (40% спад по отношение на февруари), Workhorse Group (65% спад).

Тенденцията засегна даже и компании, листвани от другата страна на океана – да вземем за пример един от водещите световни производители на акумулатори и разнородни електрически транспортни  средства в Китай BYD, които бележат спад от над 20% за последния месец.

Въпреки актуалните корекции цената на акциите на някои от тези компании остава извънредно висока. Например съотношението сред пазарната капитализация и годишните доходи на Tesla e над 900, до момента в който на обичайните автомобилни компании – в пъти по-ниско. При Volkswagen е 24, при Toyota – 15, при General Motors – 12.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР