Акциите на испанските компании, търгувани на борсата в Мадрид, се

...
Акциите на испанските компании, търгувани на борсата в Мадрид, се
Коментари Харесай

Спад на испанския борсов индекс с 1% преди ключовата реч на лидера на Каталуния Карлес Пучдемон



Акциите на испанските компании, търгувани на борсата в Мадрид, се намират под нов напън от продажби преди предстоящата с възходящо напрежение тирада на каталунския водач Карлес Пучдемон, която ще бъде произнесена от президента на испанската провинция към 19:00ч. наше време (18:00ч. испанско).

Пучдемон ще направи изказване пред локалния парламент на региона Каталуния, като има терзания, че той може да изиска от събранието да гласоподава едностранна декларация, обявяваща независимостта на района от испанското държавно ръководство в Мадрид.

По-рано през днешния ден беше дадена конференция от представителят на локалното каталунско държавно управление - Жорди Турул, на която обаче той единствено означи, че стопанската система на региона е доста мощна и че локалното държавно управление има вяра изцяло в районната полиция. Всички значими въпроси ще бъдат адресирани от президентът на Каталуния Карлес Пучдемон в неговата тирада пред локалният парламент довечера, добави Жорди Турул.

Сепаратистката рецесия с Каталуния е отрицателна за икономическото представянето на цяла Испания, имайки поради обстоятелството, че това е една от най-силно развитите испански провинции. В Каталуния живее към 16% от общото испанско население. Провинцията образува 19% от Брутният вътрешен продукт на страната и обезпечава към 25,6% от общия испански експорт, като в това време притегля 20,7% от всички задгранични вложения в четвъртата по мощ стопанска система на еврозоната.

С оглед на напрежението преди основната тирада на Карлес Пучдемон, която ще бъде реалност след края на днешната европейска борсова търговия, испанският фондов показател Ibex-35 се намалява с 1,11% и от месец май насам към този момент губи близо 10% от цената си.

За следващ път от началото на най-голямата политическа рецесия в страната след опита за боен прелом през далечната 1981-а година, стабилен спад бележат акциите на испанските банки като тези на Banco Santander се намаляват с 2,08%, а на BBVA - с 1,56%.

Междувременно още три испански компании оповестиха, че биха преместили юридисечките си седалища отвън Каталуния предвид на размириците в района. Испанската инфраструктурна компания Abertis Infraestructuras дружно с телекомуникационната Cellnex Telecom и компанията за недвижими парцели Inmobiliaria Colonial обявиха в понеделник вечерта, че най-малко краткотрайно ще реалокират централите си в Мадрид.

През предходната седмица редица компании, основани в Каталуния, взеха решение да реалокират техните юридически седалища в други елементи на Испания предвид на засилващия се напън за скорошно оповестяване на независимостта на района. Сред тях бяха и двете най-големи банки в Испания - Banco de Sabadell и CaixaBank. В тази връзка испанското държавно управление издаде в края на миналата седмица декрет, който да улесни фирмите да реалокират техните централи.

Инвеститорите и на останалите водещи европейски фондови тържища също наподобява леко изнервени преди речта на Пучдемон, като общият европейски показател Stoxx Europe 600 се намалява с 0,05%, парирайки част от вчерашното си внимателно покачване с 0,2%, което беше вследствие на извършените през уикенда огромни демонстрации в Барселона срещу настояването за оповестяване на самостоятелност на Каталуния.

Френският фондов показател CAC-40 се намалява с 0,08%, италианският MIB - с 0,55%, а немският DAX 30 - с 0,15%, само че откакто главният показател на борсата във Франкфурт завърши търговията в понеделник в нов исторически връх.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР