Акциите на Hawaiian Electric падат рязко, тъй като съдебните дела се увеличават и се говори за преструктуриране

...
Акциите на Hawaiian Electric Industries се сринаха с повече от
Коментари Харесай

Акциите на Hawaiian Electric Industries се сринаха с повече от 20% в четвъртък след доклад, че най-големият доставчик на електроенергия в Хавай може да обмисля преструктуриране, тъй като е изправен пред вълна от скъпи съдебни дела за ролята, която може да е изиграл в опустошителните горски пожари в Мауи.

Акциите на компанията са намалели с повече от 73% досега тази година.

Акциите паднаха до 13-годишно дъно в понеделник, след като беше подаден колективен иск, в който се твърди, че горските пожари, опустошаващи Мауи, са причинени от захранвани електропроводи, които са били съборени от силни ветрове.

В иска се твърди, че Hawaiian Electric Industries „избраха да не изключват електропроводите си по време на условията за силен вятър и предупреждение за червен флаг за Мауи, преди да започне пожарът в Лахайна“, въпреки че са знаели рисковете от предизвикване на пожар при тези условия.

Поне още две съдебни дела са заведени срещу компанията за предполагаемата й роля в пожарите на хората на Мауи и унищожили град Лахайна. Очаква се този брой да нарасне, като около 1000 души все още са в неизвестност.

В четвъртък The Wall Street Journal съобщи, че компанията, която осигурява електричество на 95% от жителите на щата, е разговаряла с компании, които са специализирани в преструктурирането, намеквайки, че обявяването на фалит може да се счита за решение за нарастващите съдебни разходи.

Докладът идва два дни след като S&P Global понижи рейтинга на Hawaiian Electric и всичките му дъщерни дружества до BB-.

Рейтинг BB- се счита за под инвестиционен клас - известен като "боклук".

HEI не отговори на незабавни искания за отговор, но вицепрезидентът на Hawaiian Electric Джим Кели каза на CNN в неделя по имейл, че „както винаги е била нашата политика, ние не коментираме висящи съдебни спорове“.

„Непосредственият ни фокус е върху подкрепата на усилията за реагиране при извънредни ситуации на Мауи и възстановяване на захранването за нашите клиенти и общности възможно най-бързо. На този ранен етап причината за пожара не е установена и ние ще работим с щата и окръга, докато извършват прегледа си“, каза Кели.

Той добави, че Hawaiian Electric няма официална програма за спиране на място и трябва да се организират предпазни изключвания с първите реагиращи лица. „Електричеството захранва помпите, които осигуряват водата, необходима за гасене на пожари“, каза той.

Акциите на HEI са на път да затворят на най-ниското си ниво от почти 40 години и са надолу с около 63% от началото на пожарите.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР