Aкциите на Deutsche Bank спаднаха с повече от 13% в

...
Aкциите на Deutsche Bank спаднаха с повече от 13% в
Коментари Харесай

Aкциите на Deutsche Bank потъват, подклаждайки опасенията за банковия сектор в Европа

Aкциите на Deutsche Bank спаднаха с повече от 13% в петък сутринта след внезапното нарастване на суаповете за кредитно несъблюдение в четвъртък вечерта. Книжата на немския колос отстъпват за трети следващ ден и към този момент са изгубили повече от една пета от цената си в границите на месец. Случващото идва на фона на задълбочаващите се опасения за стабилността на европейските банки.

Към 14 ч. българско време акциите на Deutsche Bank се търгуват на 8,03 евро, което е спад от 14,03%. Като фактор за това са посочени суаповете за кредитно несъблюдение на еврото – основният дълг на немската банка, които скочиха до най-високото си равнище от въвеждането им през 2019 година

Суаповете за кредитно несъблюдение – форма на застраховка за притежателите на облигации на дадена компания против нейното несъблюдение – скочиха до 173 базисни пункта в четвъртък вечерта от 142 базисни пункта предходния ден.

Обезценяването на акциите на Deutsche Bank идва в миг, когато бе подхванато незабавно избавяне на Credit Suisse от UBS, което пък се наложи директно след банкрута на основаната в Съединени американски щати Silicon Valley Bank. Други банки също търпят съществени турбуленции.,

Инвеститорите са обезпокоени, че проблемите може да се разпространят и задълбочат на фона на от продължаващото стягане на паричната политика от страна на Федералния запас на Съединени американски щати в сряда.

Швейцарските и международните регулатори и централни банки се надяваха, че посредничеството при продажбата на Credit Suisse на локалния ѝ съперник ще помогне за усмиряване на пазарите, само че вложителите очевидно не са уверени, че договорката ще бъде задоволителна за преодоляване на напрежението в банковия бранш.

Облигациите на Deutsche Bank от спомагателния капитал от първи ред (AT1) – клас активи, който попадна в заглавията на вестниците тази седмица след противоречивото отписване на AT1 на Credit Suisse като част от договорката за спасяването ѝ – също бяха внезапно разпродадени.

Спадът на Deutsche Bank не е единствен, като други водещи европейски банкови акции също са на алено в петък. Банки с висока експозиция към корпоративно кредитиране също поевтиняват – книжата на на Commerzbank са надолу с 8,48% до 8,59 евро, а на френската Societe Generale – 7,66% до 19,58 евро. Barclays и BNP Paribas спаднаха с повече от 6%.

Deutsche Bank регистрира 10 следващи тримесечия на облага, откакто приключи почналото през 2019 година преструктуриране на стойност няколко милиарда евро за понижаване на разноските и възстановяване на рентабилността. Кредиторът записва годишна чиста облага от 5 милиарда евро (5,4 милиарда долара) през 2022 година, което е със 159% повече по отношение на миналата година.

Коефициентът му CET1 – индикатор за платежоспособността на банката – доближи 13,4% в края на 2022 година, до момента в който коефициентът му на ликвидно покритие беше 142%, а коефициентът на чисто устойчиво финансиране – 119%.

Deutsche Bank отхвърли да направи коментар за поевтиняващите акции, написа CNBC.

През последните седмици финансовите регулатори и държавните управления започнаха дейности за ограничение на риска от разпространяване на проблемите, разкрити при обособени кредитори. В записка от сряда Moody`s съобщи, че те би трябвало „ като цяло да съумеят “ да го създадат.

„ Въпреки това – в несигурна икономическа среда и при към момента нежното доверие на вложителите – съществува риск политиците да не съумеят да лимитират актуалните разтърсвания без по-дълготрайни и евентуално тежки последствия в банковия бранш и отвън него “, съобщи екипът по кредитна тактика на рейтинговата организация.

„ Още преди стресът в банките да стане явен, чакахме световните кредитни условия да продължат да отслабват през 2023 година вследствие на доста по-високите лихвени проценти и по-ниския напредък, в това число криза в някои страни. “

Moody`s изрече догатката, че до момента в който централните банки не престават да поставят старания за преодоляване на инфлацията, колкото по-дълго финансовите условия остават затегнати, толкоз по-голям е рискът „ напрежението да се популяризира отвън банковия бранш и да докара до по-големи финансови и стопански вреди “.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР