Акциите на Bomardier поскъпнаха с 15% след решението на ITC

...
Акциите на Bomardier поскъпнаха с 15% след решението на ITC
Коментари Харесай

Bombardier спечели търговски спор с Boeing в САЩ

Акциите на Bomardier нарастнаха с 15% след решението на ITC

© Clodagh Kilcoyne Още по тематиката
Airbus настига съперника Boeing след поръчка за 435 самолета

Европейският авиопроизводител може да задмине американския си съперник по годишни продажби на самолети
2 яну 2018
Boeing възнамерява да купи бразилския авиопроизводител Embraer

Правителството в Бразилия, което е мажоритарен притежател в Embraer, разгласи, че няма да поддържа сходна договорка
22 дек 2017
Airbus поема контрола над самолетна стратегия на Bombardier

Европейската компания може да трансферира производството в Съединени американски щати, с цел да избегне големите мита
17 окт 2017
Bombardier обмисля продажба на част от самолетния си бизнес

Airbus е измежду вероятните купувачи на активите съгласно Bloomberg
16 окт 2017 Комисията за интернационална търговия на Съединени американски щати (USITC) реши, че самолетите на канадския производител на авиационна техника Bombardier не нарушават конкурентните условия на пазара в Съединени американски щати, оповестява Reuters. Правното умозаключение съставлява сериозен удар за американския самолетостроител Boeing, като ще разреши на Bombardier да продава последни си модели самолети на американски самолетни компании, без да заплаща спомагателни митнически цени.

Акциите на Bombardier нарастнаха с над 15% в петък след оповестяването на решението, до момента в който тези на Boeing регистрираха лек спад.

Очаква се самолетите от серия C на Bombardier да привлекат вниманието най-вече на американски самолетни компании, които обезпечават вътрешните за страната полети, като за момента се разисква съглашение с Delta Air Lines.

Институционални разногласия

През септември американските управляващи поддържаха претенциите на Boeing, че американските и канадските дотации са разрешили на конкурентната Bombardier да продава самолетите си за районни полети на цени по-ниски от индустриалните, превземайки една забележителна част от пазарния дял на Boeing. Настоящото решение на USITC обаче постави непредвиден завършек на почналото следствие за неконкурентни практики, откакто от комисията отхвърлиха предлагането на Департамента по търговия на Съединени американски щати на Bombardier да бъдат наложени вносни мита от към 300%.

Очакваше се Комисията за интернационална търговия да заеме страната на Boeing в настоящия спор за изискванията на търговия сред Съединени американски щати и Канада, откакто американският президент Доналд Тръмп намерено изяви желанието си да предоговори или даже да приключи Северноамериканското съглашение за свободна търговия (NAFTA).

Работни места

Претенциите на Boeing заплашваха над 5000 работни места във Англия и Канада, където се намират индустриалните линии на Bombardier, вследствие на което породи напрежение сред страните. Външният министър на Канада Кристия Фриленд съобщи, че наказателните цени на Съединени американски щати са " ясно ориентирани към елиминирането на самолетите от серия C на Bombardier от американския пазар ".

Решението на ITC обаче ще разреши на Bombardier да продава свободно на американския пазар, като за задачата ще бъде построен и цех в Съединени американски щати, който ще сътвори нови работни места. Това евентуално и една от аргументите президентът Тръмп към момента да не е заел публична позиция по разногласието.

От Boeing обявиха, че ще прегледат отчета на USITC по случая, когато излезе през февруари, преди да вземат решение дали да апелират.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР