Акциите на Alphabet - компанията майка на Google, се сринаха

...
Акциите на Alphabet - компанията майка на Google, се сринаха
Коментари Харесай

Удар за $50 милиарда: Samsung може да загърби търсачката на Google

Акциите на Alphabet - компанията майка на Гугъл, се сринаха с над 4%, откакто " Ню Йорк Таймс " разгласява информация от свои източници, че корейският електронен колос Samsung обмисля да спре да употребява търсачката на компанията в своите смарт телефони и да я размени с Bing на Microsoft.

Евентуална загуба на приходите от милиардите устройства на най-големия Android производител за Гугъл ще е най-голямата проява, че изкуственият разсъдък към този момент пренаписва разпоредбите на играта при търсенето на информация онлайн. А точно в тази сфера онлайн колосът повече от 20 години е всемогъщ стопанин и всичките му останали бизнеси зависят от триумфа в нея.

Затова и не е изненада, че самото споменаване на възможен " бракоразвод " със Samsung отнесе 50 милиарда $ от пазарната капитализация на Alphabet.
 95% срив в облагата на Samsung
95% срив в облагата на Samsung

Корейският колос ще свие производството на чипове

Какво се случи : Според NYT през март в Гугъл изненадващо са научили, че корейската компания обмисля да се откаже от услугите им. Вътрешни известия, представени от вестника, проектите на Samsung за вероятно прекосяване към Bing са станали ясни в хода на договаряния по контракта, с който се урежда коя да е търсачката по дифолт.

Затова и екипът на онлайн колоса в незабавен порядък е почнал подготовката на нови презентации, с които да бъдат показани на корейците новите функционалности, които Гугъл ще предложи и поради които си коства партньорството да продължи.

И двете компании отхвърлят коментар.
 Мъск ще основава противник на чатботовете на Microsoft и Гугъл
Мъск ще основава противник на чатботовете на Microsoft и Гугъл

През март Мъск сътвори нова компания за изкуствен интелект X.AI

Контекст : От началото на новия век търсенето в интернет се свързва с едно име - Гугъл. Компанията рано се откъсна напред поради по-добрите си логаритми за индексиране на информацията и съумя да употребява това, с цел да сътвори към него рекламен бизнес, който единствено през предходната година ѝ е донесъл 162 милиарда $.

С прекосяването на огромната част от уеб трафика от компютри към мобилни устройства, Гугъл сътвори и по-късно стартира на пазара операционната система Android, която е тясно интегрирана с търсачката и рекламната ѝ платформа. След като по регулаторни аргументи компанията беше принудена да даде опция уеб търсенето да се прави и посредством други снабдители най-малко на част от пазарите си, Гугъл подписа контракт със Samsung, с който нейното приложение става настроено по дифолт на смарт телефоните и таблетите на компанията. Това коства 3 милиарда $ годишно.
 Гугъл и Microsoft се карат - Apple печели... милиарди
Гугъл и Microsoft се карат - Apple печели... милиарди

Възобновената борба на търсачките се води на доста фронтове

Подобен контракт, само че за към 6 пъти по-висока сума има и с Apple.

Дълги години нямаше аргументи за промени, защото търсачката на Гугъл беше най-хубава. Всичко това обаче се промени, откакто Microsoft вложиха над 10 милиарда $ в OpenAI и използваха технологията от чат бота с изкуствен интелект ChatGPT, с цел да дадат AI " суперсили " на своята другояче доста по-слабо употребена търсачка Bing. Сега потребителят може да получи съответен отговор на въпроса си вместо лист с линкове, които надалеч не постоянно са класирани съгласно качеството на информацията си. Така Bing усили неведнъж своите консуматори безусловно за седмици.
 Още първата неточност на чат бота на Гугъл коства $100 милиарда на компанията
Още първата неточност на чат бота на Гугъл коства $100 милиарда на компанията

Гугъл Bard още дори не е наличен за потребителите и към този момент е ясно, че част от информацията му е погрешна

Гугъл незабавно се пробваха да наваксат със собствен чат бот - Bard, само че той се оказа обезсърчителен и към момента не е всеобщо наличен. В момента е в ход план с кодово име Magi, който ще даде опция съществуващата търсачка да придобие някои AI функционалности като краткотрайна мярка до основаването на чисто нов артикул.

На този декор, Samsung и Microsoft имат над 10-годишно сполучливо софтуерно съдействие, като след неуспеха на Windows Phone точно устройствата на корейския производител са най-добре интегрирани към най-популярната операционна система за лични компютри.

От друга страна : AI сигурно има огромно значение за уеб търсенето, а и за всички, които са построили бизнеса си върху него, само че за потребителите е най-важно да намерят това, което търсят - без значение по какъв начин тъкмо се случва това.

Bing към момента е много по-слаб от Гугъл Search, изключително при търсене на езици, разнообразни от българския. Надграждането му с чат бот не може да реши проблемите от некачественото индексиране на уеб страниците, а също така изкуственият разсъдък, основан на огромни езикови модели, има склонността да " халюцинира " - на процедура, да си измисля правдиво звучаща, само че изцяло погрешна информация там, където не може да даде съответен отговор.
 Изкуственият разсъдък на Microsoft бърка данни, години и обстоятелства
Ще се спука ли AI балонът: Новият чат бот на Microsoft прави фрапантни неточности

Софтуерният инженер Дмитри Бреретон откри съществени дефекти още в демонстрацията на AI търсачката на Bing

Изборът на търсачка по дифолт на обещано устройство също така не е нещо, което незабавно би " изтрило " потребителите на различни артикули - нормално има опция за избор още при първичната конфигурация на смарт телефона, а и по-късно по един или различен метод потребителят може да бъде подканен да промени своя избор. Все отново, на Windows компютрите Гугъл сполучливо водят тази борба от дебюта на браузъра си Chrome до наши дни - той в никакъв случай не е избор по дифолт, само че въпреки всичко е най-използваният.

Още нещо : Даже и Samsung да се решат на най-голямата смяна в света на Android през последните години, това няма да е без последици и за тях. Както отбелязва Android Authority, всеки производител, който желае смарт телефоните му да имат достъп до платформите на Гугъл, би трябвало да подписа особено съглашение.

В Европейски Съюз поради наложена санкция в размер на $5 милиарда тези съглашения не включват наложително задаване на Гугъл Search и Chrome като приложения по дифолт, само че да вземем за пример в Съединени американски щати не е по този начин.
 Индия желае Android без Гугъл - ето за какво
Държавата с най-вече младежи в света желае Android без Гугъл - ето за какво

По модела на Китай, BharOS може да се трансформира в " ракета притежател " за локалния онлайн бизнес

Тук идва въпросът дали и Гугъл ще се осмелят да спрат достъпа до Play Store на новите смарт телефони на Samsung. Корейската компания видимо се готви за такова развиване от години - тя поддържа и личен огромен магазин за приложения, а също и цялостен комплект стратегии, които са аналози на тези, които обичайно вървят с Android.

В прав текст : " Инвеститорите се притесняват, че Гугъл са станали мързеливи монополисти в уеб търсенето и случилото се през последните месеци би трябвало да ги разсъни ", разяснява пред " Ройтерс " анализаторът от Atlantic Equities Джеймс Кордуел.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР