Акцент в Бюдгет 2021 г. ще бъдат малките населени места.

...
Акцент в Бюдгет 2021 г. ще бъдат малките населени места.
Коментари Харесай

Борисов: Бюджет 2021 ще е за селата

Акцент в Бюдгет 2021 година ще бъдат дребните обитаеми места.

Това съобщи във вторник министър председателят Бойко Борисов по време на среща с 9-имата нови кмета на ГЕРБ, които бяха определени на провелите се в неделя частични локални избори в цялата страна.

" За огромните градове дадохме милиарди. Но в дребните обитаеми места също живеят доста хора, има доста деца. Където няма детски градини, където няма учебни заведения – ще построим. И това не важи единствено за градовете и селата с кмет на ГЕРБ. Сериозно внимание ще обърнем и на ВиК инфраструктурата. Вече изградихме толкоз километри пътища, нови фабрики има на всички места, спортни зали, спортни площадки, пречиствателни станции. Това е методът да задържим хората у нас ", съобщи Бойко Борисов.

Преди десетина дни Борисов даде обещание и законодателни промени в интерес на дребните обитаеми места, откакто кметове на кметства излязоха в безмълвен митинг. Кметовете на селата желаят да имат повече пълномощия, обезпечен дял от общинския бюджет и присъединяване в комисиите за публични поръчки на своя територия. След като министър председателят разпореди на финансовия министър Кирил Ананиев, Министерството на финансите съобщи, че ще спомага за сформирането на работна група за промени в Закона за локалното самоуправление и локалната администрация. На този стадий обаче дребните кметства и по-големите общини са в разнобой и няма консенсус за измененията.

Борисов напомни и други обещания, които към този момент е дал за Бюджет 2021, чиято подготовка навлиза във крайна фаза. 360 млн. лева ще бъдат отделени за поредна година за финансиране на последната стъпка от двойното нарастване на учителските заплати по отношение на 2017 година Ще бъде заложена и месечната добавка от 50 лева за пенсионерите до края на коронапандемията. " В никакъв случай не желаеме да ощетяваме хората с по-дълъг трудов стаж. Но в тази тежка и изключителна обстановка всеки човек има потребност от помощ. Над 2 млн. са пенсионерите и ние ще се погрижим за тях ", увери Борисов. Сред обещанията на държавното управление са още опазване на добавката от 1000 лева за труда на работещите медици на първа линия в битката с Covid-19, както и нарастване с 30% на парите за заплати в държавните звена, противодействащи на епидемията. Обявен бе и ангажимент за спомагателни 50 млн. лева за нарастване на заплатите на университетските преподаватели.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР