Акцент сред паралелните събития в тазгодишната програма на кино-литературния фестивал

...
Акцент сред паралелните събития в тазгодишната програма на кино-литературния фестивал
Коментари Харесай

Късометражни филми в програмата на CineLibri 2019

Акцент измежду паралелните събития в тазгодишната стратегия на кино-литературния фестивал е състезанието за късометражни филми CineLibri Short Movie Official Competition, който има награден фонд 2000 лева и се осъществя взаимно с TatraTea посредством платформата Film Freeway.

За първи път у нас, в границите на CineLibri, се организира конкурс за късометражни филми, инспирирани от литературни творби.

ще се организира на 20 октомври от 19:00 ч. в кино Люмиер Lidl, незабавно откакто бъдат излъчени 10-те кино лентата от конкурсната стратегия.

В състава на журито за късометражните филми влизат трима безспорни експерти: художникът авангардист Иван Москов, известният кинорежисьор и продуцент Николай Мутафчиев и Мария Арангелова – режисьор, странник и запалянко.

Девет от десетте кино лентата в състезанието са български. Има една френска продукция и това е филмът „ Цветята на алжиреца ” с режисьор Росица Траянова. Създаден по претекстове от роман на Маргьорит Дюрас, филмът събира на екран актьорите Еманюел Блонд, Гийом Деше, Оливия Ор и Лесли Перие.

„ Бяла роза ” на Марина Желева, която е режисьор и сценарист, следва описа на Владимир Зарев „ Първото и най-важно нещо, което човек би трябвало да прави, това е да държи главата си над водата “. Участват Надя Керанова, Малин Кръстев и Стилиян Желязков.

Приключенският филм „ Колелото ” е режисиран от създателя на плана „ Да се изгубиш преднамерено ” Крис Захариев. Вдъхновен от роман на Красимир Бачков, филмът събира в 8 минути историята на възрастния Киро, който охранява поляна с череши близо 20 години. Ролите се извършват от Кристиян Макаров, Валентин Андреев – Рафе и Николай Урумов.

По претекстове от описа на Етгар Керет „ Бодро начало ” е основан филмът „ Иван ” с режисьор Надежда Христова. В функциите ще забележим трима забележителни артисти: Иван Бърнев, Леонид Йовчев и Филип Аврамов.

Във филмовата миниатюра „ Екзистенциално ”, въодушевена от поема на Анамария Коева, морето се трансформира в сцена на една любовна история сред човешкото и митологичното. Режисьор, сценарист и художник постановчик е Наталия Атанасова, а актьорската работа е поверена на Ина Гергинова.

Стефка Янорова, Гергана Плетньова и Асен Блатечки са звездите във „ Внукът на човекоядката ”, трагична история на режисьорката Десислава Николова-Беседин, въодушевена от едноименния роман на Йорданка Белева.

„ Концерт за кларинет и оркестър ” е режисиран от Максим Петров по сюжет на Петър Желев, основан на описа на Людмил Станев „ Още една къса история за любовта “. Участват Елвира Иванова, Михаил Мутафов и самият Людмил Станев.

Зрителите ще видят и филм с любопитното заглавие „ Плитка вена ” по едноименната поема на Марин Бодаков. Режисьор е Йоана Александрова, а единствената роля се извършва от Александър Митрев.

„ Над нещата ” ще ни издигне анимационният филм на Ина Николова с присъединяване на Иван Москов, основан на едноименната поема на Стефан Икога.

Филмът със заглавие „ Френско кино ” е с български екип - режисьор и сценарист е Галина Д. Георгиева, вземат участие Ангелина Славова, Любов Любчева и Добрин Досев. Вдъхновен е от Жулиета пред киното от романа „ Физика на тъгата “ на Георги Господинов.

Комплимент за публиката е трилърът „ Знам какво направи ” на Станислава Айви, чийто копродуцент е CineLibri. В лентата взе участие английската звезда Майкъл Маккел, който беше част от миналогодишното жури на CineLibri. Тук той влиза в облика на бележит публицист, който получава странни телефонни позвънявания и известия, до момента в който пътува от Лондон за София, с цел да проверява история за навлизането на италианската мафия в България.

Филмът е основан на британски език и се явява кинодебют за Станислава, която е приключила курс за режисьори в New York Film Academy. Вече отличен с няколко награди, „ Знам какво направи ” ще се популяризира в целия свят след формалната си премиера на CineLibri.

Билети за събитието на 20 октомври се продават на касите на EASYPAY и epaygo.bg, както и на касите на кината.

Източник: venera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР