Актрисата Йоана Буковска е сред най-недоволните артисти от предприетите мерки

...
Актрисата Йоана Буковска е сред най-недоволните артисти от предприетите мерки
Коментари Харесай

Йоана Буковска също проплака от безпаричие в кризата, поде кавга с феновете

 Актрисата Йоана Буковска е измежду най-недоволните актьори от подхванатите ограничения около изключителното състояние у нас, засягащи театралния сезон. Звездата от " Дунав мост " изгоря с няколко дати за министър председатели на спектакъла си " Променяне ", а приходите, които е изгубила е от тях, я вкараха в дискусия с нейни фенове и почитатели в обществените мрежи.

Още на 8 март, когато публично театрите и кината затвориха порти в България, Буковска заяви, че към този момент се води безработна. " Не бях възнамерявала да ме засилят в неплатен отпуск в силата на театралния сезон, тъй като тези представления, които се смъкват в този момент, никой няма да ни ги обезпечи като финансови загуби, за всички, които играят на свободна процедура, с цел да си обезпечат парите за месеца, да си платят сметките… ", изригна Буковска. Нейни почитатели я апострофираха с тезата, че незает артист няма, тъй като, когато сцената е затворена, имало снимачна площадка. Това изказване още повече вбеси гневната Йоана, която отговори: " Нещата в киното са още по-бавни, непредвидими и несигурни, в сравнение с в театъра. Представлението е това, което храни артиста, а не киното. "

Други нейни интернет другари пък си разрешиха да я разкритикуват, че мисли за финансовите загуби вместо за здравето на възрастните си родственици. " Майка ми, баба ми и дядо ми са покойници, тъй че съм загрижена, че страната не се интересува по какъв начин да се грижа и застраховам децата си, а съм възмутена, че както постоянно всичко е урбулешката – непринудено решение от страна на властимащите, без измислянето на ясна идея за систематизация и последователно предприемане на осмислени стъпки в създаващата се обстановка на изключителни ограничения в страната. Не виждам грижа и отговорност за цялото и работещо население, което с труда си подкрепя икономическото и общественото оцеляване на България… ", написа актрисата. Поредният ѝ отговор още веднъж не бе признат добре от аудиторията ѝ, която я упрекна в прекомерно драматизиране на събитията и ѝ подсети, че актьорите по целия свят са в същата обстановка.

" Кое е тъкмо драматизирането?! Нямам представления – тази седмица единствено ми отпадат 5 спектакъла, а аз единствено когато играя, получавам пари, тъй като не съм щатна актриса на заплата...! Държавата ме сложи в позиция да не си изкарам парите за неустановен интервал от време, само че няма да поеме сметките на къщата и фамилията ми в края на месеца! Нали?! Или и това е пресилено съгласно вас? Защото и актрисите от подобен сан не са добре пристигнали без пари, когато става въпрос за заплащане на сметки и извършване на покупки, нали? Или и това е пресилено? ", изригна бясната Йоана.

Тя не остана безмълвна и пред решението на Министерството на културата да бъдат изплатени по 3 минимални заплати на актьори в свободния бранш. " А за обезщетения не разчитайте, в случай че не работите на заплата – частниците в изкуството постоянно си берат гайлето сами, изключително в България ", написа Буковска.

Нейният сътрудник Христо Шопов също не остана удивен от концепцията. С присъщата му подигравка той разяснява във фейсбук профила си: " Значи толкоз съм удовлетворен от взетите ограничения за подкрепяне на Свободните Артисти, че съм подготвен да платя санкцията за тютюнопушене на министъра. "

Асен Блатечки, макар многото задължения и работа като на конвейер, съобщи, че може да се наложи да смени актьорската специалност, в случай че изключителното състояние се удължи с още два или три месеца. " На този стадий не знам с какво друго бих могъл да се занимавам, само че в случай че се наложи, ще го мисля ", призна артистът от " Ягодова луна ".

Актрисата Ирен Кривошиева, която също е в театрална пауза, има школа за актьорско майсторство за деца и сега преподава онлайн. " Сега родителите заплащат доста по-ниска цена за тази школа, само че не знам докога ще са в положение да заплащат. Това напълно не е задоволително, само че е някаква парченце. Невъзможно е в този интервал човек да се оправи с всекидневието си, изключително в случай че има да изплаща заеми. " Ирен също кандидатства в програмата за подкрепяне на свободни актьори към фонд " Култура ". " Тези три минимални заплати не са задоволителни. А попълването на документите е същинско вървене по тъгите ", счита тя.

В типичния си подигравателен жанр пък се изрече във фейсбук преди дни Михаил Билалов, който също е на свободна процедура. Постът му бе отдаден на затварянето и отварянето на София и нуждата от декларация от шеф, с цел да се преминат КПП-тата. " Днес в Бургас още веднъж се ангажирах на работа при себе си. Който работи в София и като шеф, би трябвало да обезпечи превоза до работното си място. Доста закъснявам, тъй като се очаквам към този момент от 1 час. Обадих си се, с цел да се предупредя, само че насреща доста се ядосаха. Май ще се уволняваме… Полицаите настояват, че съм минал отсам преди 2 минути със същата декларация. Как да им обясня, че като всеки шеф влизам по-рано от чиновниците си в офиса. От Раднево и Курило потвърдиха, че към момента не сме ги контактували ", написа Билалов и даде да се разбере, че изключителното състояние може да не се отрази добре в психологичен смисъл.

Още куп родни звезди от сцената и екрана разясняват с паника обстановката между тях, въпреки още да не дават публичност на страховете си в обществената мрежа от чисто стеснение. Те са обезпокоени, че са пред банкрут, и признават, че най-вече ги гнети неизвестността. " Не му се вижда краят, а театрите надали ще отворят скоро. Същото важи и за фотоси ", споделят те, представени от " Ретро ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР