Актрисата Искра Радева застана зад социално-значимата инициатива за профилактика на

...
Актрисата Искра Радева застана зад социално-значимата инициатива за профилактика на
Коментари Харесай

Посветиха спектакъл на кампанията „10 минути само за теб”

Актрисата Искра Радева застана зад социално-значимата самодейност за профилактика на рака на маточната шийка

На 26.04.2018 година, Театър „ Искри и сезони " показа спектакъла „ Втори меден месец " в Сити Марк Арт Център в поддръжка на осведомителната акция за профилактика на рака на маточната шийка „ 10 минути единствено за теб ". Актрисата Искра Радева и нейният екип застанаха зад социално-значимата самодейност, която се провежда от Националното съдружие за профилактика на рака на шийката на матката и MSD. Кампанията има за цел да даде настояща информация за болесттите, причинявани от човешки папиломавирус (HPV), да насочи публичното внимание към нуждата от предварителна защита и по-добра здравна просвета.

Талантливата актриса Искра Радева съобщи, че посвещава спектакъла на „ 10 минути единствено за теб ", защото самодейността визира съществено заболяване - рака на шийката на матката. „ Застанах зад тази идея, защото е извънредно значима. Ракът на шийката на матката е вторият най-често срещан рак при дамите на възраст 15-59 година в България и съгласно тревожната статистика всеки ден в България от подлото заболяване умира по 1 жена. Всяка година над 1 000 български дами развиват рак на маточната шийка, като в съвсем 100% от случаите ракът на маточната шийка е породен от HPV вирус. Крайно време е да обърнем вниманието на обществото към това заболяване и да вземем ограничения за предотвратяването му ", сподели Радева.

Лилия Асенова, ръководител на Национално съдружие за профилактика на рака на шийката на матката, показа задачите на акцията и нуждата от национална самодейност, която да даде повече публичност на социално-значимо заболяване каквото е ракът на шийката на матката. „ В България Националната стратегия за първична профилактика на рака на маточната шийка се ползва от 2012 година и се финансира с публични средства. Програмата дава опция да се защитят младите девойки от появяването на заболяването посредством обезпечаване на безвъзмездна имунизация за 12-годишните и 13-годишните девойки. Ваксината против рак на маточната шийка се слага двукратно през избран интервал от време от персоналните лекари. Въпреки това по-малко от 5% от девойките на България са ваксинирани ", разгласи тя.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. доктор Тодор Кантарджиев също посочи значимостта на акцията „ 10 минути единствено за теб " и нуждата от по-голяма осведоменост във връзка с HPV и обвързваните с вируса болести. „ Всяка година над 270 000 дами в света умират от болестта. 530 000 нови случая на рак на маточната шийка се записват годишно в света и в случай че не се подхващат ограничения за предотвратяването, този брой ще стигне 1 млн. нови случая през 2050 година Най-добрата профилактика против рак на маточната шийка включва имунизация преди започване на сексуален живот и постоянни профилактични прегледи след започване на полови контакти. Освен от рак на маточната шийка, имунизацията против HPV може да отбрани мъжете и дамите и от други типове рак (анален рак), както и от други болести (генитални брадавици, генитални и анални лезии), причинявани от човешкия папиломавирус ", сподели още той.

Кампанията „ 10 минути единствено за теб " се провежда от Национално съдружие за профилактика на рака на шийката на матката и MSD България,с партньорството на Столична община, Национален център по заразни и паразитни заболявания, Български червен кръст, Български юношески червен кръст, Фармацевтичен факултет към МУ - София, Българско съдружие по новаторска медицина, Национално съдружие на общопрактикуващите лекари, Национално съдружие на педиатрите експерти от извънболничната помощ, Българско сдружение по акушерство и гинекология, Българска педиатрична асоциация.Национална пациентска организация

Спектакълът „ Втори меден месец ", който се игра в поддръжка на акцията, е на режисьора Димитър Стоянов и с присъединяване на Искра Радева, Антон Радичев, Елена Кънева, Стефан Стефанов, Десислава Стоянова и Теменуга Первазова.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР