Актрисата Елизабет Тейлър е една от емблемите на американското кино.

...
Актрисата Елизабет Тейлър е една от емблемите на американското кино.
Коментари Харесай

Преди 10 години: Умира киноиконата Елизабет Тейлър

Актрисата Елизабет Тейлър е една от емблемите на американското кино. Често е наричана " кралицата на Холивуд ". Родена е на 27 февруари 1932 година. Започва кариерата си още като дете при започване на 40-те години на предишния век и бързо се трансформира в една от най-популярните звезди на класическото холивудско кино през 50-те години.

Тейлър получава рекордните 1 милион $, с цел да играе водещата роля в историческата драма „ Клеопатра “ (1963 г.) - най-скъпия филм, изработен до този миг. По време на фотосите тя и Ричард Бъртън стартират извънбрачна връзка, която провокира скандал.

През 80-те години на предишния век взе участие в първите си значими функции, също в няколко телевизионни филми и сериали, като става първата звезда, която пуска марка за парфюми. Тейлър основава Американската фондация за проучване на СПИН през 1985-а и фондацията СПИН на Елизабет Тейлър през 1991-ва. От началото на 90-те години до гибелта си отделя време за филантропия и получава няколко оценки за това, в това число президентския цивилен орден.

Има общо 8 брака. По време на кариерата си страда от съществени болести. Тейлър умира от сърдечна непълнота на 79-годишна възраст на днешния ден през 2011 г.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР