Актове до 750 лв. са несъществени, смятат от ГЕРБДо 900

...
Актове до 750 лв. са несъществени, смятат от ГЕРБДо 900
Коментари Харесай

До 900 пъти поскъпват делата във ВАС

Актове до 750 лева са несъществени, считат от ГЕРБ


До 900 пъти по-скъпи ще са таксите за касационни тъжби от неправителствени организации при веществен интерес. Досега юридическите лица с нестопанска цел плащаха по 5 лева, а след днешното дефинитивно гласоподаване на измененията в Административнопроцесуалния кодекс (АПК), към този момент ще дават до 4500 лева

Предвижда се и пропорционална такса при касационно обжалване и при производства за анулация. Ако ползата е под 10 милиона лв., таксата ще бъде 0.8% от интереса по делото, само че не повече от 1700 лв.. В случаите, когато материалният интерес е над 10 000 000 лева, таксата ще е 4500 лева Крум Зарков от Българска социалистическа партия разяснява пред “Труд ”, че няма пояснение за какво повдигането на таксите става посредством промени в закона. “По-редно е тя да се дефинира с разпоредба на Министерски съвет. Таксата не е налог. Разликата сред налог и такса е, че данъкът се дължи по закон, а таксата се дължи поради разход на услуга, която получаваш ”, съобщи Зарков. Вкарването на таксите в закон лишава жителите от опцията да ги апелират.

Промените плануват до 180 пъти увеличение на таксата за касационно обжалване от компании – до момента тя бе 25 лева, а след гласуването на измененията в Административнопроцесуален кодекс става до 4 500 лева

Таксите за касационните тъжби за жители се усилват 14 пъти – от 5 лева на 70 лева За компаниите и гражданските организации нарастват от 25 лв. до 370 лева, което е 14-кратно нарастване.

Ако делото визира пенсионно, здравно или обществено обезпечаване, таксите ще бъдат 30 лева за жителите и едноличните търговци и 150 лева за бизнеса и Неправителствени организации, страната и общините. Досега жителите плащаха по 5 лева, а юридическите лица по 25 лева

Депутатите гласоподаваха решенията на административните съдилища по каузи, по които се апелират открити с ревизионния акт на физическо лице обществени вземания общо до 750 лева. да са дефинитивни. За юридическите лица на касационно обжалване ще подлежат решенията на първата инстанция по ревизионни актове за над 4000 лева

Крум Зарков изрично се опълчи на концепцията. “Дали става дума за 750 лева или за 750 млн. лева няма значение. Касационното произвеждане е произвеждане за вярното приложение на правото, т.е. административния съд би трябвало да каже дали данъчната администрация вярно или погрешно е приложила закона и в този смисъл няма значение дали става въпрос за 75 лева или за 7 500 лева ”, разяснява Зарков.

“Актове до 750 лева са несъществени ”, отвърна Данаил Кирилов. “Освен това въпросният акт е минал през правосъден надзор – два пъти. Смятам, че в този случай фактически разноските по обжалването и за двете страни ще са по-големи от самата стойност на акта ”, безапелационен бе ръководителят на правната комисия.

Решение


Промените в действие от 1.01.2019 година


Промените в Административнопроцесуален кодекс ще влязат в действие от 1 януари 2019 година Депутатите о гласоподаваха, че промяната на подсъдността на данъчните каузи ще влезе в действие още с обнародването на закона в Държавен вестник. Образуваните преди този момент каузи, ще се довършат по досегашния ред.

Прието бе, че новите правила за електронно приканване и известия ще влязат в действие от 10 октомври 2019 година

Специална наредба в Административнопроцесуален кодекс задължава Висшия правосъден съвет до 1 юли 2019 година да обезпечи нужния брой административни съдии. А до 1 януари 2021 година Върховен административен съд, Административен съд София – град и Административен съд София – област би трябвало да получат нужния сграден фонд за реализиране на активността им, съгласно натовареността и разпределението на делата.

Актовете на КЕВР ще се оспорват в София


Процесите – при закрити порти


Държавата и общините към този момент ще заплащат такси

 Председателят на правната комисия и народен представител от ГЕРБ Данаил Кирилов изясни, че от Министерството на финансите желаят измененията да влязат в действие незабавно. Председателят на правната комисия и народен представител от ГЕРБ Данаил Кирилов изясни, че от Министерството на финансите желаят измененията да влязат в действие незабавно.
Делата против служителите към този момент ще се гледат при закрити порти. Промените в Административнопроцесуален кодекс обърнаха правилото за гласност. Досега всички производства, в това число и касационните бяха обществени. След измененията към този момент ще са закрити, в случай че някоя от страните не изиска производството да е намерено.

Освен това на 18 закона напълно се отстранява опцията за касационно обжалване, т.е. обжалването ще става единствено на една инстанция. Става въпрос за Закона за общинската собственост; КСО – за компенсации за болнични, майчински, безработица, краткотрайна неработоспособност; Закона за достъп до социална информация; насилствените административни ограничения по Закона за придвижване по пътищата; Закона за чужденците – против възбрана за влизане в страната, експулсиране и т.н.; Закона за запазване на публичния ред при спортни мероприятия и други Всички актове на Комисията за енергийно и водно контролиране ще се оспорват на първа инстанция пред столичния административен съд, а жалбите против решенията на държавните регулатори като KЗK, KPC, KФH – пред столичния регионален административен съд.

За първи път страната и общините ще заплащат такси за касационно обжалване.

Контра


Българска социалистическа партия заплашиха, че ще сезират Конституционен съд


След решението на народните представители каузи против актове на Национална агенция за приходите да стигнат до 4000 лв. за компании и 750 лв. за физически лица, както и да не подлежат на обжалване пред Върховния административен съд (ВАС), Българска социалистическа партия заплашиха, че ще сезират Конституционния съд. От левицата показаха, че с изменението се “нарушавал достъпът на жители до правораздаване ”.

Социалистите прецизираха, че макар задачата да е разтоварване на Върховен административен съд, измененията ще доведат до ограничение на опцията за оборване от страна на някои жители.

“Имущественият интерес в тези актове е незначителен и все пак процедурата е предходна един път по административен ред по Данъчно-осигурителен процесуален кодекс (ДОПК) и по-късно е предходна един път през правосъден надзор ”, изясни ръководителят на правната комисия и народен представител от ГЕРБ Данаил Кирилов. Той добави, че при разискването на изменението през последните дни от финансовото министерство са поискали измененията да влязат в действие незабавно, с цел да може в средата на бюджетната година да се видят минусите им и в случай че са нужни коригиращи ограничения, те да бъдат съобразени в бюджета за идната година.

Мярка


Непроизнасянето в период ще се счита за безмълвно единодушие


В избрани случаи непроизнасянето в период ще се счита за безмълвно единодушие за издаване на акт със наличието, поискано от заявителя. С самостоятелния административен акт, изразен посредством безмълвно единодушие, не може да се основават отговорности и да се засягат права и законни ползи за жители и организации, разнообразни от заявителя, планува една от измененията в Административнопроцесуален кодекс.

Създават се спомагателни гаранции против бездействието на администрацията, като се планува административните съдилища да наблюдават за безмълвните отводи и да изискват доказателство от административните органи за произнасянето им в период.

С нови текстове в Данъчно-осигурителен процесуален кодекс


Жалби против данъчните ще се гледат в цялата страна

 Решенията на съда по ревизионни актова на жители за суми до 750 лева без дължимите лихви, ще са дефинитивни. Решенията на съда по ревизионни актова на жители за суми до 750 лева без дължимите лихви, ще са дефинитивни.
Гражданите и компаниите ще могат да подават тъжби против ревизионни актове на данъчните във всички административни съдилища, взеха решение депутатите, като одобриха промени в Данъчно-осигурителен процесуален кодекс. В момента актовете на Национална агенция за приходите могат да се апелират единствено в административните съдилища в София, Бургас, Варна, Пловдив и Велико Търново. Предложението първо беше отхвърлено в парламентарната правна комисия поради опозиция от Национална агенция за приходите и МФ. Данъчните обясниха, че опцията актовете да се апелират във всички съдилища ще наложи командироването на юристите им из цялата страна и по този начин ще сътвори усложнения. На разискванията на текста в зала обаче стана ясно, че МФ е склонило на настояването на Върховния административен съд за преразпределение на данъчните каузи и по тази причина беше гласувано, че делото се преглежда от съда, в чийто регион е непрекъснатият адрес или седалището на жалбоподателя.

Решенията на административния съд за ревизионни актове на физически лица за суми до 750 лева и за компании за суми до 4000 лева са дефинитивни и няма да може да се апелират на по-горна инстанция. Държавната такса за касационно обжалване се дефинира по реда на Административнопроцесуален кодекс върху веществен интерес в размер на данъчното обвързване, гласят още признатите текстове.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР