Активността в сферата на услугите на Китай се разшири през

...
Активността в сферата на услугите на Китай се разшири през
Коментари Харесай

Устойчива експанзия на китайския сектор на услугите през август

Активността в областта на услугите на Китай се разшири през август за четвърти следващ месец, като в това време фирмите от бранша съумяха да наемат повече чиновници за пръв път от януари насам, демонстрират резултати от частно изследване на организациите Caixin и Markit, представено от БНР. 

Индексът PMI, измерващ интензивността в бранша на услугите, се намали едва през август до 54,0 пункта от 54,1 пункта през юли и откакто през юни набъбна до 10-годишен връх от 58,4 пункта (най-високо равнище от април 2010 г.). Въпреки слабото намаляване показателят остава на положителна територия (над значимото равнище от 50 пункта) за четвърти следващ месец, отскачайки мощно от рекордното дъно от 26,5 пункта, достигнато през февруари, когато въведената огромна обсада в Китай за ограничение на ковид сковава за малко втората по мощ международна стопанска система. 

Секторът на услугите, който образува към 60% от китайската стопанска система и близо половината от градските работни места, се върна към равнищата на напредък по-бавно, в сравнение с огромния индустриален бранш, само че неговото възобновяване набра ритъм през последните месеци, защото отпаднаха коронавирусните ограничавания за обществените събирания. 

През август компаниите в областта на услугите започнаха да наемат повече личен състав след шестмесечни непрекъснати съкращения, сигнализирайки за известно възобновяване на пазара на труда, който беше мощно обиден от внезапния спад при търсенето и епидемиологични ограничавания по-рано през годината. 

Новото изследване на Caixin също по този начин демонстрира, че увеличаващото се вътрешно търсене  стимулира нови поръчки в бранша, като новите експортни поръчки, получени от китайските компании в областта на услугите още веднъж започнаха да подписват контракти през август, въпреки и с по-бавни темпове от предходния месец. 

Общият PMI показател, измерващ бизнес интензивността в промишлената и в областта на услугите, набъбна през август до 55,1 пункта от 54,3 пункта месец по-рано с помощта на доста солидна агресия в индустрията. Това е явен сигнал за ускорение на цялостната икономическа интензивност в Китай. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР