Активността в частния сектор в еврозоната започва последното тримесечие на

...
Активността в частния сектор в еврозоната започва последното тримесечие на
Коментари Харесай

Намалена бизнес активност: близо ли е еврозоната до изпадане в рецесия

Активността в частния бранш в еврозоната стартира последното тримесечие на 2023 година с много неприятно показване, подсказващо, че стопанската система на района е покрай криза в криза, написа Bloomberg.  Индексът на мениджърите по покупките на S&P Global се забави до тригодишно дъно през октомври, спадайки до 46,5 - очевидно под границата от 50, която разделя експанзията от контракцията. 

" В еврозоната нещата вървят от неприятно към по-лошо. Не бих се учудил, в случай че през втората половина на тази година забележим лека криза в еврозоната, с две следващи тримесечия на негативен напредък ", разяснява Сирус де ла Рубия - основен икономист в Хамбургската комерсиална банка.
 Снимка 566808
Източник:

Икономиката на еврозоната е изправена пред няколко трудности, в това число акцията на Европейската централна банка за повишение на лихвените проценти и забавянето на световната интензивност. Повишаването на цените на силата вследствие на спора в Близкия изток рискува да задълбочи усложненията.
 Нидерландия изпадна в криза
Една от най-богатите европейски страни изпадна в криза

Това е петата по величина стопанска система в Еврозоната

На този декор банките в еврозоната стегнаха в допълнение кредитните си стандарти през трите месеца до септември заради по-високите разноски по заемите и влошаващата се икономическа конюнктура.

Официалните данните за третото тримесечие, които ще бъдат показани след седмица, евентуално ще покажат, че производството в еврозоната се е свило с 0,1% през интервала, сочи прогнозата Nowcast на Bloomberg Economics. Това би било първото тримесечно стесняване след пандемията, макар че стопанската система нееднократно не е успявала да нарасне.

Германия е на път към изпадане във втора криза

Най-голямата стопанска система е Европа Германия няма да избегне втора криза тази година. Това се дължи на слабата промишленост, съгласно разнообразни прогнози. Брутният вътрешен артикул на страната е намалял с 0,2% през третото тримесечие на годината и евентуално ще спадне с още 0,1% до края на 2023 година. Това демонстрира изследване на Bloomberg измежду икономисти. Техните прогнози сочат едва възобновяване.

" Ръстът в стопански проект ще бъде слаб в продължение на доста години, поради някои проблеми ", разяснява Денис Хуцермайер, който е икономист в Изследователския институт Handelsblatt в Дюселдорф. По думите му немската стопанска система ще се свие тази година и ще се изправи пред " слаб напредък " през идващите години.

Според икономистите Германия ще е преживее пет поредни тримесечия без никакъв стопански растеж. Ситуацията съживи сравненията с 90-те години на предишния век, когато страната беше избрана като " болния човек " на Европа.
 Втора криза грози Германия до края на годината
Втора криза грози Германия до края на годината

Германската стопанска система ще се свие тази година
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР