Активността на пазара на офиси продължава да се засилва през

...
Активността на пазара на офиси продължава да се засилва през
Коментари Харесай

Все повече фирми сменят офисите с по-добри

Активността на пазара на офиси продължава да се ускорява през второто полугодие на 2022 година като на годишна база със 7% се усилват предлаганите площи до общо 2 462 800 кв. м. През шестте месеца общо са усвоени 185 930 кв. м. бруто площи, което е най-високата стойност от 2017 година сочи отчет на " Колиърс " (Colliers) - компания за професионални услуги и капиталово ръководство в областта на
недвижимите парцели.

Общо през полугодието 44% от заетите площи са посредством възобновяване на контракти, а 31% от търсенето на площи е за релокация, подбудена от повишените упования на фирмите към качеството на наетите офиси, тяхната техническа обезпеченост и стремежът към по-ефективно систематизиране на пространството. Необходимостта от уголемение е причина за 18% от брутно усвоените площи.

Търсенето на съвременни офиси е движено, както и през последните години, от ИТ и аутсорсинг промишлеността. През обсъждания интервал тя заема 49% от наетите площи, следвана от компании в областта на фармацията (10%) и финансовите услуги (10%).

Делът на незаетите пространства е 10.9% за клас А и 16% - за клас В. Забелязва се доста понижение на първите, което е в резултат на засиленото търсене и лимитираното предложение.

В резултат на нарасналата интензивност на пазара междинните офертни наеми бележат повишаване. За офиси клас А те са сред 13.50 и 15.50 евро, а за клас В - сред 9 и 10 евро на кв. м. за месец без Данък добавена стойност.

Относително дребен брой нови обекти са стартирани през миналата година. Офисните планове в деен градеж ще прибавят 280 хиляди кв.м. на пазара. Някои от тях са за лично прилагане, други са с към този момент подписани предварителни контракти за наем. С оглед на това и на дейното търсене, в средносрочен проект може да се предвижда дефицит на качествени площи, считат от компанията.

По-високите разноски за строителство, постоянното търсене и ниската наличност в някои от най-търсените местоположения доведоха до леко нарастване на наемите, изключително за новопостроени здания. Очакванията на " Колиърс " са тази наклонност да продължи и през 2023 година

Компанията отбелзява, че нарасналото търсене на зелени здания и екосистеми обуславя и растежа в вложенията в устойчиви активи - както новоизграждащи се, по този начин и съществуващи, които да дават отговор на така наречен ESG (екологично, обществено и корпоративно ръководство - бел. ред.) политики и регулации.

Сгради, които не подхождат на съответните стандарти ще би трябвало да покачат вложенията си в ESG, с цел да могат да бъдат конкурентни на пазара, считат от компанията.

От там означават, че хибридният модел на работа се откри като главен за болшинството ползватели на офиси. Вследствие на това съотношението на работни места към брой чиновници се редуцира най-често от 50 до 70%. Същевременно, набъбна междинната повърхност на чиновник, защото новата роля на офиса като място за колаборация и идентифициране с културата на екипа допуска разнородни пространства за срещи, обществени контакти и занимания. Очакването е този тренд да бъде годен и през 2023 година. Друг резултат от трансформациите на моделите на работа и даването на улеснения за чиновниците е нарастването на търсенето на споделени работни пространства, което ще се резервира.

Традиционните офиси се трансформират като функционалност, разпределения, технологии, интериорен дизайн и еластичност. Прогнозата на компанията е този тренд да продължи като общоприетите решения ще бъдат сменени от самостоятелни, които подхождат на културата, бизнес задачите и тактиката за налагане на работодателската марка на компаниите-наематели.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР