Активният театрален сезон приключи и май е време за равносметка.

...
Активният театрален сезон приключи и май е време за равносметка.
Коментари Харесай

Валери Йорданов целуваше ръка на директора, сега го плюе: Дарин Ангелов

" Активният сценичен сезон завърши и май е време за равносметка. Моля ви да четете деликатно редовете по-надолу. Знам, че неколцина читатели ще се възмутят и ще излеят своята ненавист в коментар, само че преди да го извършите, се пробвайте да се разсъните и да отворите очите си.
Аз адресирам един извънреден и доста сполучлив сезон. Имах привилегията да работя и да се срещна със светила в театралното изкуство, като Галин Стоев, Йерней Лоренци, Тимофей Кулябин, Джон Малкович, Ингеборга Дапконайте, Деклан Донелан. Творих и живях с артисти, които обичам и на които се удивлявам. Изкарах четири министър председатели, две от които в моя спектакъл - Народен спектакъл " Иван Вазов " и възвърнах две обичани представления. През целия сценичен сезон бях благополучен, тъй като имах свободата да върша спектакъл, да създавам, да сътворявам и да играя.
Въпреки всичките тези триумфи, аз адресирам един сложен сезон, цялостен с отчаяние, горест, засегнатост, оскърбление. Аз съм на 42 години, 23 от които минаха в Народен спектакъл " Иван Вазов ". Преживяли сме какво ли не, видяли сме какво ли не, играли сме по какъв начин ли не, имали сме и радостни, и тъжни, и радостни, и сложни моменти, само че в никакъв случай не съм си помислял, че ще се наложи да защищавам театъра си от сътрудници, които мислих, че живеят поради театъра като мен. Е, през последния сезон се случи и това. Колеги, от които съм се учил, към които изпитвам почитание, които безпределно ценях и обичах, като че ли не помниха, че са актьори и сложиха голямото си его над театъра. Обругаваха го, плюха по него, петниха го, обиждаха го. Не стига това, ами и публиката вкараха в изкуствено основани кавги и почистване на персонални спорове посредством операции и изкривяване на истината. Надпреварваха се, кой ще е по-активен " фейсбук родолюбец " и тичаха по знайни и незнайни медии да популяризират неистини и спекулации, да развяват байряка за някакъв псевдо-морал и да крещят с цялостно гърло " неотложно уволняване ". Позволиха на странни " войник " -и да вандалстват в театъра и настройваха публиката да ненавижда театъра. Въпреки това аз играх.
С пяна на уста и завист в очите ме обиждаха - все пак аз играх. Бях простак, изменник, подкупник, простак - все пак аз играх. Купуваха ме, продаваха ме, подаряваха ме, подлагаха ме - все пак аз играх. Играх, тъй като имам вяра, че по този начин пазя името на театъра си - Народен спектакъл " Иван Вазов ". Баща ми, светла му памет, ме учеше, че когато стиснеш пестник, би трябвало да имаш дързостта и да удариш. Та запитвам аз, за какво? Защо, бе, сътрудници, толкоз доста сила изхабихте да съсипете театъра. Хубаво, стиснахте юмручета, създадохте всевъзможни кавги. То бяха подпалени перални, нетърпима конюнктура, купени артисти, министър плю по нас, манифестации, срещи, придвижвания за просвета, митинги, подписки и какво ли не. Защо? Каква е задачата? Материална полза ли, персонална вендета ли, не ви харесва, че театърът отвори порти и за международни режисьори и актьори, ли? И преди да започнете да ме плюете и да ме обвинявате в нещо... Не е правилно, че се възвръщат спектаклите на Александър Морфов и се играят през целия сезон, ли? Не е правилно, че представлението " Животът е прелестен ", което падна през февруари и вдигнахте цялата общност на крайници, падна поради заболяване на сътрудника Албена Колева ли, дружно с " Двубой " и " Шърли Валънтайн ", само че за тях нищо не казахте? Не е правилно, че сътрудника Валери Йорданов целуваше ръката на Васил Василев и беше един от първите, чиято заплата беше сензитивно нараснала, ли, а след това плю по шефа и обругаваше сътрудници? Не е правилно, че тичахте, след сътрудници по коридорите на театъра и даже по улиците и ги обиждахте в наличие на децата им, ли? Не е правилно, че късо съединяване го описахте из медиите като пожар, заплашил 800 индивида, ли (които, апропо се чудят къде са били та не са видели туй знамение, пожара)? Не е правилно, че Камен Донев в никакъв случай не бил част от щатната натрупа на театъра, че да го напуща, ли ( та нали самият той качи фотография с карта за вход " Гост " )? И това са единствено част от аргументите, поради които " мълчим ".
Обръщам се и към някои медии с въпрос. Качествената публицистика не изисква ли една информация да бъде тествана какъв брой е вярна, дали не цели операция, нечиста сделка и агитация и тогава да се разгласява? Не е ли редно да се порови малко и тогава да качваш публикации? Че един публицист, в случай че не си ревизира информацията, а непосредствено я разгласява за сензация, то тогава ти не си публицист, ти си ксерокс.
Уважаеми сътрудници, Ваше право е да бъдете каквито поискате, само че не забравяйте, че сте и актьори. Не забравяйте, че длъжността Директор е мандатна. Не забравяйте, че спектакъл е имало преди вас и че ще има и след вас. Не забравяйте, че театърът би трябвало да е над егото ви. Не забравяйте, че публиката ни, желае да ви гледа по какъв начин творите, а не по какъв начин лаете. Не забравяйте, че би трябвало да играем. Аз ще продължа да играя и да потвърждавам, че Народен спектакъл " Иван Вазов " се развива. Ще продължа да играя, с цел да защитя театъра си. Защото след щерка ми и брат ми, Театърът за мен е всичко ", написа Дарин Ангелов.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР