Активният пожарен фронт в последните часове е между Александруполис и

...
Активният пожарен фронт в последните часове е между Александруполис и
Коментари Харесай

Огънят от Гърция приближава към България, ветровете затрудняват гасенето

Активният пожарен фронт в последните часове е сред Александруполис и Комотини. Горят дървета в гъста гора във високата част, като още веднъж управляващите правят евакуация и изпращат предизвестия по мобилните телефони.

Предупреждението за приближаването на огъня към страната ни насочи заместител регионалният шеф на префектура Родопи Никос Цакилидис, представен от. По думите му в региона на пожара духа доста мощен вятър, което го движи в посока българската граница. Пожарникарите, които работят там обаче са безапелационни, че няма да позволен стихията да премине на българска територия, прави се противопожарен трап с трактори се.

В Комотини се намира и българският екип от пожарникари и водоносни коли. В българския модул влизат пет пожарни автомобила, два микробуса, действен автомобил и 36 пожарникари от Кюстендил, Благоевград, Габрово, Шумен и София. 

Самолети и хеликоптери интензивно гасят и по въздух. Цяла Северна Гърция е покрита от облаци пушек и прахуляк и хората носят маски на открито.

Другият огромен пожар е в област Атика в подножието на планината Парнита. Там трето денонощие се поставят оптимални старания за ограничение на огъня, само че изгоряха доста къщи, коли и индустриални цехове на компании. Огънят засегна и древен манастир, като локалните поданици избавиха иконите от църквата. Гражданска отбрана прави оценка и днешния ден като рисков за нови пожари. 

Унищожителните пламъци, разпалвани от мощния вятър и подхранвани от сухото време през последните месеци и дни, не стопират да нанасят огромни и скъпоструващи за страната вреди, съобщи гръцката национална телевизия ЕРТ, представена от Българска телеграфна агенция.

За благополучие, историческият манастир " Св. Преподобни Лука " в префектура Беотия, Централна Гърция, към който се развихри пожар през вчерашния ден следобяд, беше избавен. Изгоряла е единствено една остаряла постройка, която през последните години е била употребена като склад. Огромни площи с гъста растителност в планината Хеликон (Еликонас) обаче са изпепелени.  

Снимка: БТА/AП

Пожарът в най-високата планина в столичния регион Атика - Парнита, е достигнал на към стотина метра от бул. Парнитос. Заради пламъците, които горят към този момент трети ден, тази нощ гръцките управляващи са изпратили известие за подготвеност за евакуация в три региона край Атина. Стихията стремително се движи по посока на столицата. На място работят 260 пожарникари с 13 пешеходни екипа, 77 транспортни средства, 6 самолета и 7 хеликоптера. Има и доста доброволци.

ЕРТ отбелязва, че паричният " запас (около 1 милиард евро съгласно тазгодишния отчет за бюджета) е привършен и са нужни нови средства ". Пожарите водят до големи разноски за бюджета, чийто размер към момента е рано да бъде избран, което постанова основна смяна в проектите на държавното управление в икономическата област, показва още малкия екран. ЕРТ прецизира, че не става въпрос единствено за разноските за подкрепяне на засегнатите хора и за възобновяване на вредите, само че и за продуктивността в региона на земеделието, отглеждането на животни, туризма. Особено обиден този сезон е туристическият отрасъл на островите Родос, Корфу, Самотраки, както и в континентална Гърция. 

Снимка: БТА/AП

По време на конференция началникът на гръцката противопожарна работа Янис Пурнарас съобщи през вчерашния ден, че в 32-годишната си работа не е бил очевидец на толкоз крайни бедствени условия.

Началникът даде образец с възникването на пожара в Парнита. Той е избухнал в 11:56 часа и единствено пет минути по-късно на мястото е дошъл летателен уред за гасене на пожари, а след още две минути на помощ са дохвърчали още четири самолета и все пак пожарът се е увеличен. 

Друг образец, който уточни Пурнарас, е че пламъците на остров Родос и в префектура Еврос, Северна Гърция, са минали през 200-метрови зони за противопожарна отбрана. 

Сателитни фотоси от през вчерашния ден по обяд демонстрират изпепелени площи с мащаби 617 хиляди декара в Еврос и над 50 хиляди декара към община Фили в Атика. 

Като похлупак на усложнената пожарна конюнктура в Гърция се чака ветровете да затруднят в допълнение преодоляването на пожарите, предизвестиха от Ситуационния център на българското външно министерство. 

Границите на Националния парк " Парнита " са наранени от огромния пожар, който към този момент е изпепелил 10 къщи в разнообразни региони. Пожарът във Филис и Хасия, където има изгорели къщи, е засегнал и региони на юг от Парнита. За регионите на Дартиза и на запад от Агия Параскеви и Амигдалеза е издадена заповед за незабавна евакуация на към 700 мигранти от бежанския лагер в Амигдалеза, оповестиха от външното ни министерство.

Firefighters battle to save Greek monastery from the flames
— Breaking News || Latest News || Videos (@Nothingutt)

Министерство на климатичните рецесии и гражданска отбрана осведоми за евакуация на селищата Агия Параскеви, Агиос Йоанис Росос, Амигдалеза и Капота. В региона на Лефанто е подхваната евакуация в Ано Лиосия, а също по този начин има евакуация към Атики Одос на жителите от региона на Софо, Аспропиргос. Възобновил се е и почналият през вчерашния ден пожар край манастира Клистон, осведомиха още от Министерство на външните работи.

Актуална картина за разпространяването на пожарите може да бъде открита на профилирания уебсайт за сателитно следене на пожари на НАСА.

Остават в действие рекомендациите на гръцките управляващи по отношение на влошеното качество на въздуха в регионите наоколо до пожарите. Препоръчва се уязвимите групи (възрастни, дребни деца и хора с респираторни заболявания) да останат по домовете си при затворени прозорци, предизвестиха от Ситуационния център. Актуална информация за качеството на въздуха е налична на тук. 

От посолството на България в Атина оповестиха през вчерашния ден за Българска телеграфна агенция, че няма информация за потърпевши българи от пожарите в Гърция, както и за получени молби за подпомагане от наши сънародници в дипломатическите представителства на страната ни.

The firefighting aid sent by the Czech Republic to Greece arrived a while ago in our country from Promachona.
The Czechs sent us 64 firefighters with 34 fire and support vehicles.
— European Union Club (@EuropeanUnionC)

При нужда от подпомагане български жители могат да се извърнат към посолството на Република България в Атина на следните телефони: +30 210 67 48 107; +30 210 67 48 105; +30 210 67 48 106, както и на мобилен телефон: +30 693 70 96 220. Въпроси могат да бъдат отправяни и на имейл адресите: [email protected]; [email protected]; [email protected].
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР