Активистката природозащитничка демонстрира днес заедно с представители на саами (коренно

...
Активистката природозащитничка демонстрира днес заедно с представители на саами (коренно
Коментари Харесай

Грета Тунберг се обяви срещу желязна мина на територията на народа саами

Активистката природозащитничка показва през днешния ден дружно с представители на саами (коренно население на северната част на Скандинавския полуостров), против употребата на желязно находище в Северна Швеция, няколко седмици преди предстоящото решение на шведското държавно управление, заяви Българска телеграфна агенция.

"Смятаме, че климатът, околната среда, чистият въздух, водата, развъждането на северни елени, правата на коренното население и бъдещето на човечеството би трябвало да имат приоритет над краткосрочната облага на дадена компания ", съобщи активистката във видеообръщение, изпратено на медиите.

Саами, които наброяват общо 100 000 души, като сред 20 000 и 40 000 от тях живеят в Швеция, се опълчват на стартирането в употреба на желязната мина в Галок/Калак, покрай субарктическия град Йокмок.

Причината е, че промишленият обект би попречил на развъждането на северни елени, би нарушил лова и риболова и би нанесъл провали върху локалната околна среда.

Една мина ще има трайни отрицателни последствия върху пасищата ни. Тревогите поради мината ни се отразяват душевен, се оплака млада жителка на селото, където ще се намира желязната мина.

Шведското държавно управление би трябвало да разгласи през март какво решение е взело за противоречивия план на английската компания "Беоулф ", която дава обещание да сътвори в региона 250 директни и още 300 непреки работни места.

Според Тунберг шведското държавно управление би трябвало да спре колонизацията на земите на саами.

Единственият туземен народ в Европа, саамите изкарват прехраната си с обичайно развъждане на северни елени и населяват обширните региони на Арктика, северните елементи на Финландия, Норвегия и Швеция, както и съветския Колски полуостров.

През по-голямата част от 20 в. те бяха считани от държавни управления на страните, на чиято територия живеят, за нецивилизовани и непълноценни и бяха подложени на жестока асимилационна политика.

Миналата есен Швеция разгласи основаването на "комисия за истината ", със задача да проверява преследването, на което това малцинство е станало жертва.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР