Активисти за правата на животните щурмуваха шоуто на Coach в Ню Йорк

...
Активисти за правата на животните прекъснаха шоуто на Coach на
Коментари Харесай

Активисти за правата на животните прекъснаха шоуто на Coach на седмицата на модата в Ню Йорк в четвъртък, за да проведат кампания срещу използването на кожа.

Двама протестиращи се присъединиха към модели на пистата, докато моделираха колекцията конфекция на компанията за пролетта на 2024 г., като активист носеше само боя за тяло, предназначена да изглежда като одрано тяло, изобразяващо мускули, плът и сухожилия, нанесено върху бельото.

Едната жена държеше табела „Кожата на треньора убива“, докато другата имаше същия лозунг, нарисуван отпред.

Трети активист е заснел момента. CNN видя как охраната се опитва да пресрещне протестиращите в началото на шоуто, но те успяха да обиколят около половината стая, преди да бъдат физически отстранени от пистата.

„Време е да СПРЕТЕ да продавате нечия чужда кожа, @Coach“, организацията за правата на животните „Хора за етично отношение към животните“ (PETA) публикува по-късно в X, платформата, известна преди като Twitter, заедно с видеоклип на инцидента.

 Вижда се активист да протестира отвън по време на шоуто на COACH Spring 2024 Ready To Wear Runway Show и събитието за вечеря в Обществената библиотека в Ню Йорк (NYPL) по време на Седмицата на модата в Ню Йорк. Вижда се активист да протестира отвън по време на шоуто на COACH Spring 2024 Ready To Wear Runway Show и събитието за вечеря в Обществената библиотека в Ню Йорк (NYPL) по време на Седмицата на модата в Ню Йорк. Gilbert Carrasquillo/GC Images/Getty Images

„Днешните добросъвестни потребители знаят, че бъдещето на модата е в иновативните вегански материали, а не в отрязаната кравешка кожа“, каза Трейси Рейман, изпълнителен вицепрезидент на PETA, в прессъобщение. „PETA разтърсва модния подиум на Coach, за да засили посланието, че кожата принадлежи към аналите на историята, а не към текущите колекции на дизайнерите.“

Организацията за правата на животните каза, че „кравите, убити за кожа, могат да бъдат одрани и разчленени, докато са все още в съзнание – след като претърпят кастрация, купиране на опашката и обезроговяване, без никакви болкоуспокояващи, във фермите“.

CNN се свърза с Tapestry Inc., която притежава Coach, за коментар относно шоуто и обвиненията, направени от PETA относно производството на кожа.

Дженифър Лопес и Lil Nas X бяха сред известните лица, седнали на първия ред по време на шоуто, което се проведе в обществената библиотека в Ню Йорк. Това беше 10-годишнината на колекцията на творческия директор Стюарт Вевърс.

Основана през 1941 г., Coach е известна със своите кожени чанти и аксесоари.

Протестните тактики на PETA, като хвърляне на червена боя, както и медийни кампании, исторически са имали за цел да насочат модната индустрия далеч от използването на кожа. Сега фокусът е да се направят други материали с животински произход като вълна, кожа и пух толкова неприемливи като козината, като се посочват практики като скубане на живо и се изтъкват условията, при които овцете и говедата се отглеждат, транспортират и колят.

За много потребители вълната и кожата са ежедневни материали с по-малко сложен морален багаж от козината или екзотичните кожи, тъй като, за разлика от норките или крокодилите, кравите и овцете не се отглеждат само заради техните кожи.

Но групата за правата на животните твърди, че индустрията е също толкова жестока и настоява, че често стандартите за отговорно земеделие, използвани от марките, за да твърдят, че използваните от тях материали са отгледани етично, всъщност не се броят много.

Седмицата на модата в Ню Йорк стартира в четвъртък и ще продължи до 13 септември.

Сара Кент допринесе за докладване.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР