Активисти за опазване околната среда блокираха тази сутрин входовете на

...
Активисти за опазване околната среда блокираха тази сутрин входовете на
Коментари Харесай

Активисти за опазване околната среда протестираха пред швейцарски банки

Активисти за запазване околната среда блокираха тази заран входовете на банки в Цюрих и Базел - двата значими града за швейцарския финансов бранш. Техният митинг беше ориентиран против обезпечаването на средства в размер на милиарди за планове и предприятия, които повреждат климата. Стигна се до интервенция на полицията за освобождение на входовете на банките, при която в Цюрих са били задържани 64 души.


Протестиращите упорстваха за неотложно преустановяване на покупко-продажбите с въглища, нефт и газ. Въпреки че демонстрациите минаха спокойно,органите на реда се наложи да отведат десетки участници, които не се съобразиха с нареждането да освободят входовете. Упреците на деятелите против финансовите институти Креди Суис и ЮБиЕс не са неоснователни.

Швейцария е най-големият офшорен център в света. Никъде другаде не се влага толкоз доста частен капитал от чужбина. И тези инвестиции не са в интерес на околната среда. Две проучвания на Швейцарската екологична работа демонстрират са ревизирали фондовете с акции на огромните банки и пенсионните осигуровки.

Техният извод е, че тези вложения биха довели да увеличение температурата от 4 до 6 градуса. Затова в столицата Берн се разисква въвеждането на налог върху въглеродния двуокис за битка с изменението на климата, който да обхване и финансовите институти.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР