Активисти попречиха на посланика на Русия в Полша да положи

...
Активисти попречиха на посланика на Русия в Полша да положи
Коментари Харесай

Активисти блокираха руския посланик пред съветския мемориал във Варшава

Активисти попречиха на посланика на Русия в Полша да постави цветя пред руския мемориал във Варшава през днешния ден, когато Русия отбелязва Деня на успеха над Нацистка Германия във Втората международна война.

Събралите се пред мемориала деятели настояха посланикът да смъкна от ревера си Георгиевската лента, излиза наяве от оповестена в съветските медии информация.
Няколко десетки деятели откриха художествена апаратура на входа, състояща се от стотици украински флагове и паметни кръстове за украинците, починали по време на съветската инвазия.

Инсталацията включваше и няколко макета на жилищни здания, разрушени от съветски обстрел в разнообразни украински градове, оповестява Агенция Франс Прес.

Посланик Сергей Андреев се опита да сервира венец в мемориала, само че беше конфронтиран от проукраински деятели и в последна сметка беше заставен да постави цветята на входа на обекта.

" Както виждате, ние сме изправени пред явно нарушаване на публичния ред. За страдание, за повторно не успяхме да поставим венци пред мемориала на руските бойци, починали тук в битката против фашизма ", съобщи Андреев.

Андреев бе посрещнат с митинги на същото място и предходната година , когато деятели хвърлиха алена багра върху съветския посланик.

Тази година една от скулптурните фигури в мемориала е осъмнала с надписи с антируско и нецензурно наличие, изписани с черна багра.

Посланикът акцентира, че протичащото се там е публично мероприятие, позволено от кметството. „ А то ни моли да разгледаме опцията да се отдалечим и, вероятно, да дойдем по друго време “, сподели посланикът.

„ Каквито и провокации да устройват нашите недоброжелатели, това постоянно ще бъде нашият празник, нашата победа и успеха постоянно ще бъде наша “, акцентира дипломатът.
Виктория Погребняк от проукраинската организация " Евромайдан " съобщи пред Агенция Франс Прес, че задачата на протестната акция е " да покаже последствията от съветската война против Украйна.
" Разбира се, те ще се опитат да покажат по какъв начин към момента се борят с фашизма... Всъщност те са тези, които започнаха фашизма изначало, които му дадоха друго име ", сподели тя.

Активистите на Евромайдана също по този начин приканиха Полша да изгони посланика на Русия.

" Ние, несъмнено, не можем да пожелаваме нищо. Можем единствено да желаяме. Но нашата молба... е да се погрижим съветските дипломати да бъдат изгонени от Полша, да бъдат изгонени от цивилизования свят, защото тяхното място към този момент не е тук ", сподели Погребняк.

По-рано ръководителят на външната политика на канцеларията на полския президент Марчин Пшидач съобщи в ефира на телевизия TVN24, че управляващите на страната считат желанието на Андреев да постави цветя на мемориалното гробище за " провокация ". Той изрази вяра, че събитието няма да се състои и не изключи опцията за взаимно отзоваване на европейските и съветските посланици " напълно скоро ".
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР