ъководствата на ГЕРБ-СДС и Продължаваме промяната са готови да излъчват

...
ъководствата на ГЕРБ-СДС и Продължаваме промяната са готови да излъчват
Коментари Харесай

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са готови да ротират премиера

ъководствата на ГЕРБ-СДС и " Продължаваме промяната " са подготвени да излъчват министър председатели от двете обединения на ротационен принцип. Това стана ясно по време на взаимна конференция в Народно събрание на номинираната за министър-председател от ГЕРБ-СДС Мария Габриел и посоченият претендент за министър председател на " Продължаваме промяната – Демократична България " (ПП-ДБ)  акад. Николай Денков.
 
" Ясно е, че обстановката е извънредно сложна. След 5 следващи избора и в актуалното Народно събрание не може да се образува кабинет, което основава действителна заплаха за шести избори без явен резултат. Забавянето на значими решения - приемането на Бюджета и всичко, което тормози хората, би трябвало да търси друго решение, сподели акад. Николай Денков от ПП-ДБ.
 
" Базирайки се на опита на 48-ото Народно събрание, това, което направихме в актуалното 49-о Народно събрание, е да предизвикваме законодателна стратегия, която да бъде допустима за повече от една парламентарна група. Съставихме проектокабинет с концепцията да покажем, че имаме опция да управляваме страната, в случай че това се наложи ", добави той.
 
" Сега, откакто е ясно, че няма по какъв начин мандатът им да има поддръжка от 121 депутати, предложихме на ГЕРБ да стъпим на стратегиите и на състава на държавно управление, който може да бъде презициран, и имаме и вицепремиер, и министър председател на ротационен принцип ", добави Денков.
 
" Мястото на Мария Габриел в подобен кабинет е ясно. Тя е индивидът, който може да помогне за осъществяване на най-важните цели от нашата стратегия - Шенген, Еврозоната, има поддръжката на нашите сътрудници, и не знам по-добър наш пратеник в европейските институции ", уточни още той.
 
" Понеже имаше въпроси по какъв начин тъкмо планираме да се осъществя мандата, от ПП-ДБ взехме решение, че ще предложим държавно управление, което може да има необятна поддръжка и да извърши всички условия и общи цели, в това число цялостна правосъдна промяна. Правителството ще е с 18 месеца диапазон, като за първите 9 месеца министър председател ще съм аз, а Габриел - вицепремиер и министър на веншните работи. В идващите 9 месеца министър председател ще е Габриел, а аз - вицепремиер ", съобщи акад. Денков.
 
" В идващите месеци държавното управление се ангажира: да осъществя конституционна стратегия с промяна в прокуратурата и Висш съдебен съвет, да внесе бюджет с 3% недостиг, да започва законодателната стратегия и да съблюдава целите за приемането в Шенген и Еврозоната ", добави Денков.
 
Мария Габриел означи, че водейки договарянията, се е видяло, че устойчиво държавно управление сред първите две политически сили има опция да стъпи на здрава основа.
 
В 15:00 часа Габриел би трябвало да отиде при президента Румен Радев, с цел да върне първия изследователски мандат за сформиране на държавно управление. Кандидатът на ГЕРБ-СДС за министър председател получи от президента досието с мандата на 15 май.
 
Очакванията бяха тя да получи поддръжка от Движение за права и свободи и " ИТН ", само че нощес, малко преди среднощ, водачът на Има Такъв Народ Слави Трифонов съобщи, че няма да поддържат кабинета на ГЕРБ.
 
От името на ГЕРБ-СДС Мария Габриел прочете декларация. Ето и цялостния и текст:
ДЕКЛАРАЦИЯ ЗА НАЦИОНАЛНО-ОТГОВОРНО УПРАВЛЕНИЕ Отчитайки, че България има потребност от устойчиво държавно управление,за да излезе от актуалната политическа криза; за да отключи капацитета си за ускорено икономическо и обществено развитие;за да осъществя конституционна промяна с необятна парламентарна и социална подкрепа;за да извърши всички условия, свързани с пълноправното и интензивно участие на страната в Европейския съюз, в това число Шенген и еврозоната,Парламентарната група на ГЕРБ-СДС в 49-ото Народно заседание ще поддържа държавно управление, образувано спазвайки следните правила:1. Вторият мандат ще бъде народен и ще се употребява за лъчение на устойчиво държавно управление, към което да се образува конституционно болшинство. 2. Министър-председател за първия интервал от 9 месеца ще бъде акад. Николай Денков, а Мария Габриел – заместител министър-председател и министър на външните работи, а за втория интервал от 9 месеца министър-председател ще бъде Мария Габриел, а акад. Николай Денков – заместител министър-председател.3. Позициите на министър-председател и заместител министър-председател ще се извършват на ротационен принцип за поредни интервали от по 9 месеца. В края на всеки от тези интервали, министър-председателят ще подава оставка, двете парламентарни групи ще я гласоподават и ще поддържат за идващ министър-председател номинацията на другата парламентарна група, а досегашният министър-председател ще става заместител министър-председател. 4. Правителството ще извършва съгласуваните законодателна и управническа стратегии.5. Ще се приготвят и одобряват промени в Конституцията на Република България в разговор с всички парламентарни групи, в това число промени в структурата на прокуратурата и Висш съдебен съвет.6. Ще бъде основан механизъм за авансово координиране сред парламентарните групи на номинациите за регулаторните органи, избирани от Народното събрание, с оглед гарантиране на най-хубавия асортимент на персони с високи професионални и морални качества. 7. Законодателната и управническата стратегия са приложени.
 
 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР