Ако знаем откъде може да идват манипулираните клиентски ревюта в

...
Ако знаем откъде може да идват манипулираните клиентски ревюта в
Коментари Харесай

Кой пише фалшивите „клиентски“ отзиви в Интернет?

Ако знаем от кое място може да идват манипулираните потребителски ревюта в Интернет, по-рядко бихме се заблуждавали за надеждността на един или различен е-търговец или качествата на даден артикул. В днешни дни тази задача става все по-трудна. От една страна стои изкуственият разсъдък за генериране на подправени рецензии въз основата на съществуващи в мрежата отзиви на клиенти за услуги на водещи международни електронни магазини и платформи. А от друга – софтуерни принадлежности, които дават опция на фирмите да правят наблюдаване и да откриват подправени мнения, с цел да съумяват да ръководят онлайн репутацията си.

Проучвания сочат, че 70% от онлайн потребителите се въздействат от оставените от други клиенти рецензии. Хората споделят, че четат приблизително по 6 отзива за артикул преди да създадат или не поръчка онлайн, а близо 80% от тях възприемат продуктовите мнения като персонална рекомендация.

Ето за какво да знаем кой основава нереалните отзиви онлайн и да не разчитаме единствено на коректността на сдруженията и на потребителите, може да ни помогне да се ориентираме по-добре до каква степен рискуваме, в случай че купим от даден търговец или артикул. Това е и една от задачите на осведомителната акция на онлайн платформата „ Ние, потребителите “ - „ Фалшиви мнения през днешния ден – проблематични решения на следващия ден! “.

„ Източниците на подправени мнения могат да бъдат най-различни по своя генезис и темперамент. Има профилирани компании, които дават услуги по основаване и издание както на позитивни, по този начин и на негативни мнения. Самите търговци даже ангажират свои подчинени или близки, които да пишат положителни мнения за компанията или продукта или отрицателни отзиви за конкуренцията “ разяснява пред БНР Габриела Руменова от онлайн платформата „ Ние, потребителите “.

Същевременно Законът за отбрана на потребителите не разрешава да се дават от търговците или да се разпорежда от тях на друго физическо или юридическо лице да дава подправени мнения или рекомендации на консуматори, катто и да се преправят мнения на консуматори или публични рекомендации за поощряване продажбата на продуктите.

Нереалните отрицателни ревюта могат да бъдат също от клиенти на компанията за възобновяване на сума за покупка, приемане на отстъпка или различен бонус, както и от някогашни чиновници, които не са се разделили с положителни усеща с работодателя си. Манипулираните позитивни отзиви пък може да са оставени за компанията, марката или продукта от тясно свързани с тях другари и близки. Поради това потребителите би трябвало да ги одобряват с сдържаност и да не им се доверяват сляпо, поучават още специалистите от „ Ние, потребителите “.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР