Ако законопроектът за Българската народна банка (БНБ) не се приеме,

...
Ако законопроектът за Българската народна банка (БНБ) не се приеме,
Коментари Харесай

Управителят на БНБ предупреди, че има риск от блокиране на присъединяването на България към еврозоната

Ако законопроектът за Българската национална банка (БНБ) не се одобри, това значи, че Българска народна банка не дава отговор на условията за правна конвергенция с Евросистемата, което от своя страна автоматизирано блокира процеса на присъединението на България към еврозоната, разяснява шефът на централната банка Димитър Радев в Народното събрание.  

Според него тъкмо тук се крие генезисът на полемиката, която се води. Очевидно има политически и идеологически аргументи за това някои да са срещу процеса, както и политически и идеологически аргументи някои да са за този развой, разяснява Радев.

На днешното пленарно съвещание депутатите започнаха разглеждането на законопроекта за Българска народна банка на първо четене. Очаква се разискванията да продължат на следващия ден.

Със законопроекта се цели обезпечаването на правната интеграция на българската централна банка в Евросистемата при въвеждане на еврото като парична единица на страната ни. Предвижда се новият закон за Българска народна банка да влезе в действие от деня, посочен в Решение на Съвета на Европейския съюз за приемането на еврото от България.

Димитър Радев уточни, че законопроектът е създаден от Българска народна банка и е подготвен от юни предходната година, след което е бил предмет на съвещания, в това число с Европейската централна банка и с Европейската комисия.

В отговор на въпрос от Георги Свиленски ( " Българска социалистическа партия за България " ) за отчет по отношение на резултатите от приемането на еврото, Радев изясни, че законопроектът е съпроводен от отчет за предварителна оценка за въздействието му, който се изисква за внасянето му в Народното събрание. Това, което ясно е посочено в този отчет, е, че отлагането на разглеждането на този план значи две неща – несъблюдение на условията за правна конвергенция и блокиране на процеса на присъединение към еврозоната, съобщи шефът на Българска народна банка.

Той прикани да не се вършат опити Българска народна банка да бъде въвличана в политически сюжети. " Всичко потегли от това, че има отчет - някой беше подал тази информация, правилно или неточно, или по този начин беше тълкувано от някои политически сили, че има разрушителен отчет на Българска народна банка, който споделя, че не би трябвало да се причисляваме и в този момент тези цитати, които се взимат, те са мощно изборни ", сподели Радев.  Многократно беше обяснено, че става въпрос за работни текстове, в границите на план, който се реализира от българското държавно управление, посочи той.

В началото на дебата от " Българска социалистическа партия за България " желаеха разглеждането на законопроекта за Българска народна банка да се отсрочи, до момента в който не бъде показан разбор за резултатите от въвеждането на еврото, само че предлагането беше отхвърлено от пленарната зала. Румен Гечев от левицата прочете писмо до Народното събрание, подписано не от шефа на Българска народна банка, а от Ани Димитрова, консултант в кабинета на шефа, с което са показани работни текстове от плана на разбор на резултатите от въвеждането на еврото в България, направени от специалистите на Българска народна банка.  

Експертите на националната банка споделят, че рисковете са големи и не сме подготвени да се присъединим сега към еврозоната, разяснява Гечев. Като страна на опашката на Европейски Съюз с най-ниска конкурентоспособност, с най-нисък витален стандарт, нямаме сега учредения да подлагаме България на риск да влиза в еврозоната с всички произлизащи от това опасности, съобщи депутатът от Българска социалистическа партия.

Георги Ганев  ( " Продължаваме промяната-Демократична България " ) уточни, че цитираният работен документ е от 2022 година, не е отчет и не е цялостен. По думите му на всеки паричен режим могат да се намерят рискови позиции. Ганев означи, че сега не разискват рисковете от приемането на еврото, а устройствения закон за Българска народна банка, в случай че в миналото това стане. Не обсъждаме дали, по кое време, обсъждаме по какъв начин да работи Българска народна банка, когато в миналото влезем в еврозоната, добави той.

Румен Гечев му отговори, че откакто Народното събрание одобри този закон, Българска народна банка ще стартира да натрупа средства за главен капитал от 1 милиарда евро за три до пет години. По думите му това значи, че за три до пет години Българска народна банка няма да превежда облагата си в бюджета на страната.

Йордан Тодоров ( " Възраждане " ) разяснява, че е излишно разглеждането на този законопроект сега, тъй като се чака решение на Конституционния съд за осъществяване на референдум за опазване на българския лев. Той уточни, че Министерството на финансите не е изготвило своята част от разбора за резултатите от приемането на еврото и той не е импортиран в Народното събрание.  

Тошко Йорданов ( " ИТН " ) означи, че има съществени подозрения за спор на ползи на подуправителя на Българска народна банка Андрей Гюров и изпратена бележка до Комисията за противопоставяне на корупцията. Има и отчет на Управителния съвет на Българска народна банка, който желае Народното събрание да се произнесе по тематиката, тъй като ние сме го назначили, добави той.

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР