Ако заговорим за ски не е ясно кое е първо

...
Ако заговорим за ски не е ясно кое е първо
Коментари Харесай

Глен Плейк - пънк легендата на фриирайд ските

Ако заговорим за ски не е ясно кое е първо – ските или Глен Плейк, само че самоуверено можем да приемем, че ските без Глен Плейк нямаше да са това, което са. Защото всеки спорт се развива и всяка година се дават нови провокации, а хора като Глен Плейк освен забавляват жадната за завършения международна публика, само че и потвърждават изключителните благоприятни условия на индивида.

Когато през 1964 година Глен Плейк се ражда на паметната дата 9 септември в Съединени американски щати, надали в България хората са си представяли, че той ще се трансформира в модел за подражателство и ентусиазъм за цяло едно младо потомство, което симпатизира на свободния метод на живот, на свободното мислене и на свободното каране на ски. И тъкмо от тук би трябвало да стартираме описа си за господин Плейк – от свободата, която се показва освен в цветове и въодушевление и невероятни багри на косата, само че и в смели дейности и премерени опасности. Защото ски не са се карали първо на писта и това е най-лесният и натурален метод човек да се придвижва в снега и да се радва на природата. И по този начин след свободата идва и насладата и някъде там се заражда и пънка.

Затова когато се приказва за състезател като Глен Плейк нещата не се изчерпват с това да споменем, че е израснал покрай езерото Тахо и е имал опция от рано да се болести с вируса на зимните спортове. Това е място където човек мъчно може да избегне да се научи да кара ски, изключително в случай че има гения на господин Плейк. Самият той споделя, че няма спомен по кое време се е научил да прави това.

Глен прекарва доста време в Шамони – столицата на алпинизма и до момента в който по същото време Гастон Ребюфа разказва по какъв начин са се борили да разрешат загадките на северните стени на върховете там – то Глен Плейк рисува първите си страховити снежни линии по скатове с над 50 градусов надолнище и насочва мисленето си към неразрешените въпроси на ски алпинизма или рисковите ски. А това е недопечен и безмилостен спорт, който изисква темперамент, воля и най-много огромно сърце – да побереш там обичта към живота, планините и хората.

Глен Плейк не е просто троент първенец на World Hot-Dog Ski, планински гид и ски инструктор, притежател на редица влиятелни награди като тази на Ски клуба на Англия, Американската ски и сноуборд асоциация, рекламно лице на зимна екипировка, представител на редица начинания за популяризирането на зимите спортове. Той е ски вълшебник с цветна коса и цветно въодушевление и с помощта на филмите с него съумяваме да се докоснем до доста сурова и жестока природа, която съумява да опитоми с радостния си манталитет, и то по този начин, че да наподобява занимателно и елементарно. Глен Плейк твори с лекост, това е истината!

Нещата не се изчерпват с дарбата му тялото да аклиматизира и да чертае нови линии на високо в Хималаите из Индия и Непал, из Андите в Перу с Реми Леклуз или Алпите. Филмите (над 30) с Глен Плейк пресъздават тъкмо това предпочитание за живот на ръба на опциите, когато с самообладание и даже малко дебелоглав човек съумява да накара тяло си да се стегне и за секунди да се слее с природата и да се отърве жив и здрав от следващото втурване. Малко е да се каже, че това е ски порно – има адреналин, има тестостерон, само че има и доста придвижване, доста страст, лекост, пудра и фирн и най-много кураж да живееш! Тук не става въпрос за пристрастености, за доказване, за алкохол и опиати. Този спорт изисква отдаденост 24/7, изисква да му се посветиш. И в последна сметка да не забравяме, че фриирайд революцията и взрива на извънпистовите ски през последните 20 години значително стартира с паметните фрагменти в Blizzard of Aaahs, последвани от няколко други блестящи кино лентата със станалите по-късно именити Seth Morrison, Shane McConkey, Dough Coombs. За цяло едно потомство гледащите към планините Скот Шмидт, Майк Хатръп и Глен Плейк с неповторимия му гребен, очила и потник със значки, прелитането им през бабуни и коридори по скатовете над Шамони и изключително спусканията през улеите на Егюй дьо Миди беше вдъхновението за същинско посвещаване на рисковите ски и не инцидентно CNN написаха „ Almost 30 years later, " The Blizzard of Aahhh's " remains the benchmark, and the film that ignited today's freeskiing movement.” (прочетете линка, коства си:)

Самият Глен Плейк споделя, че при ските има да се реализиран доста неща и това са двете съществени линии – или прекалено много да се запалиш да бъдеш на всички места, или да се разочароваш от това какъв брой незабележим си на фона на природата и да си казваш, че нищо не зависи от теб и ще направиш каквото можеш. Неговата роля е да бъде сред тези две линии. Да рисува своята орис и бъдещето на един спорт там някъде сред разсъдъка и риска. На 23 септември 2013 година Плейк оживява след огромна лавина в Непал до момента в който възнамерява да спусне със ски Манаслу без О2. В същата лавина умират 11 негови другари и съидейници, само че стихията го пощадява. Заедно с Грег Коста те са в една палатка, която е отнесена. Всичко остава в палатката, като се изключи Грег…

Натрупаният опит Глен Плейк употребява като съветник, с цел да се усъвършенства зимната оборудването – освен като дизайн, а и като функционалности. Защото ските се развиват и точно положителната екипировка ни дава опция с лекост да се опитаме да се докоснем до този спорт. Той не е сложен, желае се единствено сърце!

Сърце за планината, за хората и сърце за живот!

Някои от достиженията на Глен Плейк:

• Трикратен международен първенец на World Hot Dog Ski champion
• През октомври 2006 година се причислява към словенската компания ELAN където способства да за създаването на дизайна и нови функционалности при ските;
• През 2003 година е награден от Ски клуба на Англия за приноса и въздействието му при развиването на снежните спортове.
• През 2006 година по време на експедиция в Индия съумява да изкачи и спусне три значими нови линии.
• През 2007 година сполучливо популяризира снежните спортове в Калифорния.
• През 2008 в компанията на Реми Леклуз реализира сполучлива експедиция из южните Анди в Перу
• През 2009 е представител на Learn a Snowsport Month (LASSM) – самодейност основана да насърчи присъединяване в разнообразни зимни спортове.
• От 2010 Глен Плейк е в американската Ски и сноуборд алея на славата U.S. Ski and Snowboard Hall of Fame
• Член е на асоциацията на професионалните ски инструктури на Америка като има най-високият клас документ – трето равнище на Mammoth Mountain in Mammoth Lakes, CA
• През 2016 взе участие в ревюто за ски и сноуборд в Бостън.

Някои от филмите с Глен Плейк:
· Cheap Ski Movie (2010)
· The Edge of Never (2009)
· Steep (2007)
· Higher Ground (2005)
· Impact (2004)
· Journey (2003)
· Guatemalan Persuader (2003)
· Cold Fusion (2001)
· Fistful of Moguls (1998) with Jonny Moseley
· License to Thrill (1989)
· The Blizzard of Aahhhs (1988)
· Maltese Flamingo (1986)

Текст: Евелина Малинова, befsa.com
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР