Ако зъбите на човек започнат да опадат след 45-годишна възраст,

...
Ако зъбите на човек започнат да опадат след 45-годишна възраст,
Коментари Харесай

Опадането на зъби след 45-годишна възраст предсказва инфаркт

Ако зъбите на човек стартират да опадат след 45-годишна възраст, това приказва за нараснал риск от сърдечносъдови болести, и то без значение от обичайните рискови фактори - затлъстяване, диабет и погрешно хранене. За тази непредвидена връзка сред загубата на зъби в междинна възраст и инфаркта оповестяват сътрудници от Тулейнския университет в Луизиана и лекари от Харвард.   

“Появи се нова тревожна връзка по отношение на въздействието на проблемите в устната празнина върху здравето. Хората на междинна възраст, изгубили повече от един зъб вследствие на болест, са подложени на заплаха от сърдечносъдови болести ”, споделя професорът по епидемиология Лу Куи. Всички знаем, че сърдечносъдовите болести са една от водещите аргументи за гибел, само че те могат да бъдат предотвратени, сходно на онкологичните. Това значи, че сме в положение да понижим този риск посредством трансформация в метода си на живот и хранене, а също и със специфични лекарствени препарати, да вземем за пример статини. За ефикасната профилактика на сърдечносъдовите болести обаче лекарите са длъжни да посочат всички рискови фактори. 

За връзката сред здравето на устната празнина и сърцето се приказва най-малко от 100 години. През 2012 година Американската асоциация по сърцето провела огромен обемен преглед от научни проучвания, доказващи корелацията сред пародонтита и атеросклеротичното увреждане на коронарните артерии. Напомняме, че при атеросклероза върху вътрешната повърхнина на кръвоносните съдове се отсрочват холестеролови “плаки ”, които с времето стесняват съдовете и нарушават кръвоснабдяването на сърцето, основния мозък и другите органи. Това е главната причина за инфарктите и инсултите. Първоначално лекарите считали, че болесттите в устната празнина провокират проблеми със сърцето поради инфекциозен развой в организма. Но по-новите проучвания демонстрират, че стоматологичните болести допускат наличие, само че не са причина за сърдечносъдова патология. 

Изследването на проф. Куи включвало данни от няколко хиляди мъже и дами на възраст от 45 до 69 години, които следил в границите на специфичен план. Това били най-големите и дълготрайни наблюдения в Съединени американски щати, касаещи здравето на експерти в региона на медицината - дами медицински сестри и мъже лекари. Нито един от участниците в плана нямал признаци на сърдечносъдово заболяване. Изследователите имали налична и цялостна информация и за стоматологичното здраве, диетата, метода на живот, наследствеността, масата на тялото, одобряваните медикаменти и всевъзможните рискови фактори. Резултатите от разбора посочили следното:

• За участниците с 25-32 зъба рухването на повече от един зъб се асоциира с нараснал риск от сърдечносъдови болести приблизително с 23%. Загубата единствено на един зъб не въздейства на риска.

• Участниците, които при започване на проучването имали по-малко от 17 “собствени ” зъба, прибавят към риска от сърдечносъдови болести още 25% спрямо останалите.

• Рискът от сърдечносъдови болести при загуба на зъби след 45-годишна възраст не зависи от качеството на хранене, от физическата интензивност, от захарния диабет, от показателя на масата на тялото, от равнището на холестерола и от артериалното налягане.

Ако се има вяра на американските учени, колкото по-рано и по-бързо губите зъби, толкоз по-висока е вероятността от бъдещи проблеми със сърцето и съдовете без значение от полаганите от вас старания. / zdrave.to
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР