Ако забавянето е до две-три седмици, по време на детската

...
Ако забавянето е до две-три седмици, по време на детската
Коментари Харесай

Д-р Спасов: Профилактиката е в основата на съвременното здравеопазване

Ако забавянето е до две-три седмици, по време на детската консултация ще беседваме с родителите, ще ги осведомяваме за зародилия за поредна година проблем и ще отложим за малко имунизацията на детето. В момента, в който има доставка, ще се направи имунизация, стига детето да е в положение на безусловно здраве. Това сподели пред Bulgaria ON AIR общопрактикуващият доктор доктор Мирослав Спасов във връзка забавянето на доставката на 65 000 дози от шествалентната наложителна ваксина за бебета Хексацима.

Той посочи, че с цел да се направи ваксина, детето би трябвало да е в положение на безусловно здраве, което значи да няма сега дейна зараза. „ Един елементарен сопол, с какъвто всички сме привикнали, е една зараза, и прилагайки ваксина на едно такова дете, заплашвам неговото здраве. Една късно сложена ваксина е доста по-ефективна от непоставената ваксина “, сподели доктор Спасов.

По думите му забавянето на доставките не е необичайност и въпросът евентуално е логистичен. „ По-скоро бихме повдигнали въпроса за какво за поредна година не се регламентира и не се усъвършенства доставянето на имунизациите до кабинетите на общопрактикуващите лекари. Сега би трябвало да ги вземем от РЗИ и това е загуба на време, която можем да оползотворим в ежедневната ни активност “, сподели доктор Спасов.

По отношение на наложителното явяване на годишен профилактичен обзор общопрактикуващият доктор съобщи, че не би трябвало да се приказва за наказания, а за увещание.

„ Ако хората нямат културата да се погрижат за личното си здраве, каквито и старания да поставим ние или Министерството, няма да се случат нещата “, сподели доктор Спасов и акцентира, че прегледите, проведени от работодателя, не анулират прегледите при персоналните лекари. „ По-добре да има един непотребен обзор и да ви кажем, че сте клинично здрав, в сравнение с да дойдете със съществено заболяване, което изисква доста повече пари за лекуване, хоспитализация и даже може да докара до гибел. Профилактиката е в основата на актуалното опазване на здравето “, сподели доктор Спасов. 
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР