Ако за трети път не се състави правителство след вота, може

...
Ако за трети път не се състави правителство след вота, може
Коментари Харесай

Янаки Стоилов: Ако за трети път не се състави правителство, ще има конституционен проблем |

Ако за трети път не се сформира държавно управление след вота, може да зародят конституционни проблеми. Ще зародят въпроси за успеваемостта на политическата система.

Това съобщи някогашният министър на правосъдието, в този момент парламентарен арбитър, Янаки Стоилов по Нова телевизия.

Той съобщи, че от началото на седмицата към този момент не е член на Българска социалистическа партия и партията е приела отдръпването му, което се постанова, защото конституционните съдии не би трябвало да имат партийна принадлежност. 

По отношение на делото за поданството на Кирил Петков Стоилов разяснява, че казусът е, че откакто Кирил Петков е престанал да бъде министър, дали има годно съображение Конституционен съд да се произнася по указа, който към този момент е прекратил своето деяние. Трябва да се има поради, че самият Конституционен съд през предходната година одобри значимо тълкувателно решение, с което промени своята процедура и постанови, че издаването на самостоятелните актове, какъвто е несъмнено указът за назначение, пораждат своите последствия. Те обаче би трябвало да бъдат оценени все още на тяхното издаване, а не все още, в който Конституционен съд дава своето решение ”, безапелационен е Янаки Стоилов. 

Според него актовете на Министерски съвет няма да бъдат наранени. „ Това е групов орган, който приема решенията с общо единодушие. Един глас повече или по-малко не е от голяма важност и не обезсилва тяхното значение. Не е подобен обаче казусът с самостоятелните актове, които е издал, могат да бъдат оспорвани. Действащият министър обаче може да ги удостовери или отхвърли ”, акцентира Стоилов.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР