Ако всичко върви по план, Woodsat ще полети в космоса

...
Ако всичко върви по план, Woodsat ще полети в космоса
Коментари Харесай

Изстрелват първия дървен сателит тази година


Ако всичко върви по проект, Woodsat ще полети в космоса преди края на годината
(снимка: Arctic Astronautics, ESA)

Първият по рода си дървен спътник ще влезе в орбита малко по-късно тази година във тип на кутия, направена най-вече от брезов шперплат, която ще бъде цялостна със датчици на Европейската галактическа организация (ESA) за проучване на капацитета на материала в космоса.

Дървеният спътник е съвсем пространствен, с размери към 10 см на всяка страна, само че неповторимото при този дребен уред е, че повърхностните панели ще бъдат направени от шперплат, разкрива. Всъщност единствените недървени елементи, забележими извън, са ъгловите алуминиеви пластини, които ще оказват помощ за разгръщането му в космоса, дружно с железна селфи-държачка.

Woodsat е рожба на финландския теоретичен публицист Яри Макинен, който управлява и компания, наречена Arctic Astronauts. „ Винаги съм се радвал да върша модели на самолети, включващи доста дървени елементи – споделя Макинен. – Работейки в региона на галактическото обучение, това ме накара да се чудя: за какво не летим с дървени материали в космоса? Така че имах концепцията на първо място да полетя с дървен сателит до стратосферата на борда на метеорологичен балон. Това се случи през 2017 година с дървена версия на KitSat. След като се справихме добре, взехме решение да го надстроим и в действителност да излезем в орбита ”.

Оттогава Макинен си е обезпечил финансова поддръжка за задачата си в космоса. Има си и сътрудник за идното тестване в лицето на Rocket Lab. Междувременно ESA работи върху набор от датчици, който – дружно с бордовите камери – ще наблюдава работата на спътника в космоса.

Woodsat въпреки всичко има тъничък пласт алуминиев оксид за капсулиране на електрониката
(снимка: Arctic Astronautics, ESA)

Една камера ще бъде инсталирана на селфи-стик за снимане на изображения на дървените повърхности. Ще има още LED осветяване, датчик за наблюдаване на равнищата на налягане в кухините на Woodsat и датчик за замърсяване. Той ще следи дребните отлагания, които се оформят на спътника, идващи или от бордовата електроника, или от повърхността на дървото, което би трябвало да бъде обработено при подготовката за задачата.
още по тематиката
„ Основната разлика е, че елементарният шперплат е прекомерно мокър за потребление в космоса, тъй че ние слагаме дървесината си в термо вакуумна камера, с цел да я изсушим ”, изяснява основният инженер на Woodsat Самули Найман.

Тънък пласт алуминиев оксид се употребява за капсулиране на електрониката. Това би трябвало да сведе до най-малко нежеланите пари от дървесината, като в същото време защищава от ерозивните резултати на атомния О2. „ Ще тестваме и други лакове и покрития върху някои сектори от дървото ”, разяснява Найман.

Планиращите задачата чакат Woodsat да се оправи добре и да оцелее от  ултравиолетовото излъчване, когато обикаля планетата на височина от към 500 до 600 км. Ако всичко върви по проект, Woodsat ще полети в космоса преди края на годината.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР