Ако всичко върви по план, 7-ми блок на АЕЦ “Козлодуй

...
Ако всичко върви по план, 7-ми блок на АЕЦ “Козлодуй
Коментари Харесай

Ядрените реактори в АЕЦ Козлодуй ще се строят без да е ясна ползата

Ако всичко върви по проект, 7-ми блок на АЕЦ “Козлодуй ” би трябвало да е подготвен до 2033-2035 година, малко по-късно и 8-ми. Но строителството на нуклеарни блокове не е като на газопроводи – продължава по-дълго, коства по-скъпо и изисква забележителен човешки запас. Това обясниха специалисти пред българското издание на Euractiv.
Депутатите утвърдиха построяването на двата нови блока с технология на “Уестингхаус ”, без да е призната енергийна тактика и да е регистрирано развиването на прилежащите на България енергийни пазари.
Пред Euractiv двама експерти  Славчо Нейков и проф. Валентин Колев от Електротехническия факултет на ТУ-София, показаха подозрения в икономическата аргументираност на плана.
Според проф. Колев ще бъде доста мъчно да се намерят банки, които да финансират плана и в случай че това се случи, ще е индикатор за неговата жизненост. Засега няма изясненост по какъв начин ще се изплатят новите нуклеарни мощности, разяснява и Славчо Нейков, съгласно който действително става дума за повече от 30-40 милиарда лв., които ще заплати България. Всяко прекъсване на работата оскъпява в допълнение инвестицията, декларира той.
Наскоро по БНР различен енергиен специалист – Георги Стефанов, също изрази опасения да не се стигне до Белене 2.0 – харчене на пари без краен резултат.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР