Ако все още се интересувате от новините, няма начин да

...
Ако все още се интересувате от новините, няма начин да
Коментари Харесай

Коментар №1 на седмицата: Безконтролният коронавирус – подаръкът от Бойко Борисов



Ако към момента се интересувате от новините, няма метод да отворите информативен портал, новинарски уебсайт или да пуснете телевизия и да не засечете някоя история за здравната ни система и по какъв начин се оправя с ковид у нас. И общото усещане, което се основава... е, всички знаем какво е. Особено когато във Фейсбук почнат да появяват групи като!
Обективно видяно, една от най-бруталните аларми е неналичието на опция персоналните лекари отдалечено да пращат свои пациенти за PCR тест и болнично лекуване. Или просто казано –! Това, че направление за PCR проби т.е. гратис проучване ще може да бъде давано от персонален доктор, беше обявено още на 7 октомври! Но през днешния ден, 31 октомври, още не е реалност. Щяло да е реалност в края на идната седмица,.
Г-н министър, какъв брой време мина от края на изключителното състояние т.е. огромното затваряне, досега, в който взехме да прескачаме като Стефка Костадинова брой болни дневно – 500, 1000, 1500, 2000, 2500? Държавата какво прави, та чак в този момент ще излезе електронно направление? Дали не трябваше към този момент да е излязло, примерно някъде към началото на септември? Нещо не разбрахте какво следва ли, откакто целия свят говореше месеци наред за втора вълна?
Друго доста обезпокоително е по какъв начин всички, в това число здравният министър, почнаха да повтарят по какъв начин кревати има, но лекари няма. И медицински сестри, и санитари. А това е нещо, което се знае. И като се знае, намерения ли се какво да се направи?
В други страни, да вземем за пример Испания, бяха направени лечебни заведения единствено за ковид – съответно до Мадрид. Идеята – на едно място да се лекува единствено COVID-19 и с по-малко личен състав, в сравнение с във всяка болница да се отваря поделение и да се отделя от нейния личен състав. У нас по този начин и не беше направено – и не се чу за какво от Националния действен щаб (НОЩ), единствено инфекционисти като доктор, че мъчно е можело да се събере личен състав за такава болница.
Трето - чак в този момент взеха да се вършат координационни центрове и да се внедряват системи да се знае в коя болница какъв брой свободни кревати има и къде може да бъде закаран пациент. Дали пък не трябваше да стане до началото на септември?
Всъщност обаче и аз греша. Въпросите не са към НОЩ или даже към здравния министър – те са към Бойко Борисов. Много добре знаем всички, че най-малко очевидно нещо почва да се случва в тази страна единствено когато той каже. Случва се не напълно, само че най-малко има оживление. Само че Борисов мълча – и в този момент се сети от подопечните си министри да се грижат, да оферират... При над 2500 инфектирани дневно се сети, а трябваше да се сети най-късно през август, когато кривата на болестта още вървеше надолу – дори надалеч по-рано, още когато за пръв път е чул израза " втора вълна ". Само че тогава и при започване на септември митингите против ръководството му бяха мощни и той обикаляше по села и паланки да събира кураж да се изправи против яйцата, които летяха и още летят.
Какво има да става – да сме живи и здрави да забележим. Обаче в случай че не сме видели, че това ръководство не става, към този момент в действителност не знам защо са ни очи. Защото при рецесии като с ковид бездействието, късното деяние и грешките костват животи – непосредствено, освен индиректно! В сериозна обстановка закъснялата помощ е равнозначна на липса на помощ! И дано всеки намерения кой е отговорен за това, даже по-важно – за какво е отговорен? Защото няма по какъв начин да помогне, защото 10 години обратно толкоз е работил и се е докарал да няма, или тъй като има, обаче ще му се наруши прекалено много персоналният комфорт?
Автор: Ивайло Ачев
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР