Ако все още оплаквате малката топка лед, известна преди като

...
Ако все още оплаквате малката топка лед, известна преди като
Коментари Харесай

Шефът на НАСА със сензационни твърдения за Плутон

Ако към момента оплаквате дребната топка лед, известна преди като деветата планета от Слънчевата система, не сте сами. Администраторът на НАСА Джим Бриденстийн също застава зад връщане на статута на Плутон, осведоми CNN.

"Според мен Плутон е планета ", разгласи той при обиколка на нова аерокосмическа зала в Университета на Колорадо. "Придържам се към това. Това е методът, по който го учих и съм зает с него. ", предава "Фокус ".

Бриденстийн, който няма опит в науката и преди този момент е служил в Конгреса и Военноморски сили на Съединени американски щати, преди да се причисли към НАСА, направи декларацията си в изключително мъчителен миг - годишнината от понижението на Плутон.

Международният астрономически съюз гласоподава за намаление на Плутон до "планетата джудже " през 2006 година, откакто членовете гласоподаваха да предефинират кои обекти са "планети ".

А Плутон просто не беше задоволително тежък, с цел да дава отговор на критериите.

Когато Плутон беше открит през 1930 година, малко се знаеше за другите небесни жители на Слънчевата система и по какъв начин най-малката планета се съпоставя с тях по мярка.

Но през 1992 година откривателите са разкрили повече от 1000 обекта, обикалящи към Нептун, които постоянно надвишават размера на Плутон, заяви Международният астрономически съюз.

Членовете започнаха да стесняват критериите за това, кои обекти се класифицират като планети и истината стана ясна - те изключиха Плутон от листата.

Система не се свива - тъкмо противоположното - само че сигурно се усеща по-малка без девета планета, разяснява CNN.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР