Ако все още не сте свалили мартениците си, скоро може

...
Ако все още не сте свалили мартениците си, скоро може
Коментари Харесай

Щъркелите тази година изпревариха пролетта

Ако към момента не сте свалили мартениците си, скоро може да имате тази опция, защото от ден на ден щъркели към този момент се завръщат от Юг. Както знаем, националната традиция гласи, когато човек види птицата, знак на пролетта, би трябвало да завърже мартеницата си на цъфнало дръвче.

Ако към този момент е мъчно да забележим цъфнало дръвче обаче, то щъркелите към този момент не са изненада.

Наскоро първите щъркели в кубратското село Божурово се завърнаха в гнездата си, оповестява Българска телеграфна агенция. Жителите посрещат прелетните си посетители с вяра за здраве, шанс и благодат. По думите на кмета Юджел Юсеинов селото е известно с многочислените си щъркелови гнезда - най-малко 20. Според него птиците избират това място поради намиращите се наоколо водоеми и плодородните аграрни площи, осигуряващи обилие от храна.



Повечето гнезда са ситуирани на електрически стълбове, както и по комините и покривите на къщите. Грижи за вестителите на пролетта оказват локалните хора и чиновниците на електроразпределителното сдружение в региона, споделя кметът. Всички чакат с неспокойствие скоро да дойдат и останалите прелетни птици.

От няколко дни в старите си гнезда са и щъркелите в град Белица, община Благоевград. За десета поредна година се радват на тези жители и във великотърновското село Поликраище.

Първите данни за видян щъркел у нас тази година пристигнаха от село Жълтуша, община Ардино, още на 22 февруари. За подранила двойка щъркели сигнализираха и поданици на средецкото село Дебелт преди дни, като хората там са загрижени, че за щъркелите е към момента прекомерно студено. Те са пристигнали по-рано обаче, подмамени от по-високите градуси през зимните месеци.

А в село Полето, община Симитли, се питаха дали да поставят мартеници тази година, защото и там първият щъркел долетя още преди 1 март. И в село Иваново, Харманлийско, първите щъркели дойдоха с настъпването на Баба Марта.

 Щъркел към този момент приготвя гнездото и в село Подкрепа
Щъркел към този момент приготвя гнездото и в село Подкрепа
Снимка: "Булфото "
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР