Ако Висшият съдебен съвет (ВСС) откаже да се занимава с

...
Ако Висшият съдебен съвет (ВСС) откаже да се занимава с
Коментари Харесай

Ако ВСС откаже, с отстраняването на Гешев ще се занимава парламентът

Ако Висшият правосъден съвет (ВСС) откаже да се занимава с въпроса за отстраняването на основния прокурор Иван Гешев, това предложение ще бъде импортирано в Народното събрание. Това съобщи пред бТВ правосъдният министър Янаки Стоилов.

Според него с този въпрос може да се занимава комисията по правни въпроси или специфична такава. Той изясни, че Народното събрание може да изиска чуване на Гешев, както и отчет от него по избрани въпроси.

По закон отстраняването на основния прокурор е пълномощие на Висш съдебен съвет. За да се случи това обаче би трябвало да бъде събрано болшинство от 17 души, колкото са нужни за избора на началник на държавното обвиняване.

Стоилов към този момент внесе във Висш съдебен съвет предложение за премахване на Гешев. министър Бойко Рашков. В него се сочат няколко групи нарушавания, които съгласно МВР-шефа са осъществени от Гешев. Сред тях са нелегално разпространение на данни от СРС-та, нарушване на презумпцията за невиновност и непризнаване на разделянето на управляващите.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР