Ако видите в природата някои от тези „симпатични“ и измамни

...
Ако видите в природата някои от тези „симпатични“ и измамни
Коментари Харесай

Няколко безобидни създания като от ада

Ако видите в природата някои от тези „ симпатични “ и лъжливи представители, ще си помислите, че пред вас има змия.

Някои типове инсекти обаче са специалисти в имитирането на змии, употребявайки освен композиция от необикновена багра по своето тяло, само че и присъщото държание за тези страшни влечуги. Във видеото горе - вижте обстоятелства за насекомите

Hemeroplanes triptolemus е един подобен тип. Всъщност е молец, само че в ларвова форма може да докара глава на змия. Среща се в доста елементи на Южна Америка, Африка и Централна Америка. При по-внимателна инспекция обаче, ще забележим, че тази "змия " е извънредно къса на дължина.

A mí la oruga que me tiene loco es la hemeroplanes triptolemus: pic.twitter.com/KMOQRe77Ma
— Raul de la Flor (@RdelaFlor) September 29, 2017
Гъсеницата с изключение на с багра имитира и змийските придвижвания. Хвърля се обратно и се върти. Предните елементи на тялото на гръбнака се надуват, с цел да образуват диамантена глава, а когато изцяло се надуят, очите на змийската подправена глава наподобява се отварят.

Гърдите и крилата му са покрити с люспи. Пеперудата употребява хобот да се изхранва с нектар. И мъжките, и женските представители имат относително дълъг живот – от 10 до 30 дни. Женските пеперуди снасят яркозелени яйца. Това е удивителен представител от разред Пеперуди (Lepidoptera), наричани още „ Люспестокрили “ или „ Люспокрили “.

Добре известна тактичност за оцеляване в природата е даден организъм да имитира външния тип на нещо друго, с цел да заблуди хищниците.

Много скотски типове имат петна като очи по тялото си. При множеството животни тези „ очни петна “ се употребяват и служат, с цел да сплашват хищниците от атакуване или с цел да отклонят удара на дадения див звяр надалеч от уязвимите елементи на тялото. Същите очни петна биха могли да оказват помощ на плячката да се избави, заради обстоятелството, че те наподобяват очите на личните врагове на хищника.

Други типични образци за инсекти, наподобяващи змии,

са молецът Еlephant hawkmoth, прочут с латинското си название Deilephila elpenor и пеперудата Spicebush Swallowtail, срещана и като Papilio troilus.

Ларвите на Elephant hawkmoth от семейство Sphingidae имат закривен обратно гръбнак или „ рог “ на крайния сегмент на корема. Предната част на гъсеницата наподобява по този начин, като че ли е с формата на зурла, наподобяваща на хобот. Точно този слонски тип, а не огромните размери, дават името на молеца.

Когато се стресне, гъсеницата издърпва своя хобот в предната част на тялото си. Точно в тази поза насекомото наподобява на змия с огромна глава и четири грамадни и привличащи очи. Гъсениците са плячка за доста птици, само че постоянно птиците се плашат от тях (поне за известно време), когато гъсеницата е в поза "змия “. Не е известно дали птиците вземат гъсеницата за змия, поради наподобяващото змийско придвижване, или са уплашени от неочакваната смяна на познатата позиция на плячката, която минава в една необикновена, самоуверено подражаваща и друга форма.

I inherited a patch of rosebay willowherb on the allotment. Found this baby elephant hawkmoth today pic.twitter.com/EQe3oKGoPK
— Yasmine Hamid (@YasmineHamid) September 25, 2017
Пеперудата Spicebush Swallowtail, която е открита в Северна Америка, също прибягва до подражаване на друго животно,за да избегне хищниците. И двата подвида и пола на познатата с латинското си название Papilio troilus имат способността да извършват мимикрия, както като ларви, по този начин и като възрастни организми.

https://t.co/cNsdGGicxN
— AARON MAYERS (@kilaiteTONEMANE) October 5, 2017
Гъсеницата се издига и дръпва обратно своята глава, създавайки чувството, че в реалност това е змия.

ВИЖТЕ В ГАЛЕРИЯТА 11 СНИМКИ, ОТ КОИТО ЩЕ ИЗТРЪПНЕТЕ

Не пропускайте:

13 фотоси, които нямат пояснение... колкото и да ги гледате

Вижте и по какъв начин една студентка заспа преди време и още веднъж стана шлагер с колажи

Двойката от тази фотография съжалява за последвалото в интернет

Реакциите на този мъж разсмяха 4 000 000 души в интернет (видео и снимки)

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още вести харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР