Ако ви се приспива след хранене, имате желание да се

...
Ако ви се приспива след хранене, имате желание да се
Коментари Харесай

Доспива ви се след хранене? Изследвайте се за тази болест!

Ако ви се приспива след хранене, имате предпочитание да се отпуснете и се трупнали ненужно тегло в региона на талията, това са единствено някои от знаците, че диабетът чука на вратата ви.
Диабетът е подла болест на актуалната ера, за която значително е отговорно неправилното хранене, написа македонският портал Арт.кухня. Когато към този момент е реалност, диабетът не може да бъде оздравял, само че може да се държи под надзор. Възможно е обаче да разпознаем в точния момент признаците на преддиабетно положение – положението на нараснали равнища на глюкоза, което към момента не може да се назова диабет и което се развива последователно в продължение на 10 и повече години.

На този стадий от болестта захарта може да се държи под надзор посредством смяна на метода на хранене, само че е от решаващо значение да се разпознае в точния момент преддиабетния етап, което постоянно не е елементарно, тъй като признаците са скрити и даже изцяло ги няма. Ето за какво специалистите предлагат равнищата на кръвната захар да се мерят от тези, които считат, че са здрави и нямат подозрения за диабет. Измерванията на глюкозата се предлагат най-много за хора на възраст над 45 години, хора с наднормено тегло и тези, при които са регистрирани рискови фактори за поява на диабет.
Признаци на преддиабет
Въпреки, че заболяването се счита за “мълчалив палач ”, тъй като няма явни признаци, има признаци, които могат да ви оказват помощ да “диагностицирате ” казуса, а по-късно да потърсите съвет от специалист, с цел да предотвратите по-сериозни последствия за здравето си. Това са следните сигнали:
1. Приспива ви се след хранене – обикновено е след тежка и мазна храна да ни се приспи, само че в случай че забележите, че това се случва постоянно или постоянно, няма да е зле да отидете на доктор и да започнете да мерите равнищата на кръвната си захар.
2. Желание за сладкиши и други въглехидрати може да е просто табиет, само че и симптом на евентуално развиване на диабет.
3. Увеличаване на тежестта и по-трудно намаляване – затлъстяването е рисков фактор за диабета, тъй че може да се каже, че всички хора с непотребни килограми са в преддиабет. Намаляването на тежестта посредством вярно хранене и физическата интензивност са доста значима стъпка в предварителната защита на диабета.
4. Мастните отлагания към талията – напълняването е рисково при всички случаи, само че в случай че получите напълняване тъкмо в региона към кръста, има нараснал риск от сърдечно-съдови болести и диабет.
5. Повишено кръвно налягане – в случай че в допълнение към затлъстяването имате нараснал холестерол, триглицериди и кръвно налягане, има огромна възможност да страдате от диабет. Правилната диета е решение на тези проблеми, тъй че не забравяйте да се консултирате с диетолог.
Изберете храни с невисок и междинен гликемичен показател
Гликемичният показател демонстрира скоростта, с която въглехидратите от храната покачват равнището на кръвната захар, варирайки от едно (най-ниската) до 100 (най-бързата), която дава отговор на чиста глюкоза.
И изцяло здравите хора, и изключително тези с висок риск от диабет, би трябвало да заобикалят храни с висок гликемичен показател: сладко, бяло брашно, бяла паста и самун, картофи, пържени храни, подготвени хранителни артикули, артикули с добавена царевица и глюкозен сироп, мармалад, консервирани плодове.
Предимство би трябвало да се дава на храни със междинен и невисок гликемичен показател. Храните със междинен гликемичен показател са: ориз и други зърнени култури, батати, по-неузрели банани, ябълков сок и ананас.
Ниски гликемични показатели имат ябълките, крушите, пресните смокини, бадемите, зелето, броколите, марулята, пресните моркови, елда, лебелебия, домати. 

Още от ЗДРАВЕ:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР