Ако ви обвинят, че снимате светофар, а после заради това

...
Ако ви обвинят, че снимате светофар, а после заради това
Коментари Харесай

Кое е вярното: Имало ли е риск за манипулиране на машинния вот

Ако ви обвинят, че снимате светофар, а след това поради това заменят светофара с пешеходна пътека, какво ще желаете да изясните на първо време? Може би това – каква заплаха може да има в снимането на нещо, което всички така и така виждат. Ама толкоз огромна заплаха, че кварталът да си остане без светофар.

Един човек беше упрекнат в това, че е снимал „ кода “ на машините за гласоподаване. В отговор ЦИК анулира гласуването с машини. В неделя страната гласоподава единствено с хартиени бюлетини. Всички събития протекоха в няколко часа в петък, два дни преди локалните избори.

Проверка на Свободна Европа сподели четири сигурни извода от тази обстановка:
Обвинението към снимащия е непропорционално на решението да се анулира машинното гласуване;Обвинението към снимащия е несъстоятелно единствено по себе си;Събитията слагат въпроси за професионалния потенциал на Държавната организация " Национална сигурност (ДАНС), която е направила първичните изводи за опасност;Има синхрон в дейностите на 5 парламентарни партии - (всички без ПП-ДБ), ДАНС и ЦИК, които съумяха за часове в последния миг да сложат точка на един политически спор за машините, траял над 10 години.
Ето по какъв начин достигнахме до тези заключения.
Какво твърди ДАНС
В от 2 страници и 2 реда, показана пред председателския съвет на Народното събрание, ДАНС написа, че зам.-министърът на електронното ръководство (МЕУ) Михаил Стойнов е направил следните две непозволени дейности:

1. „ снимал с мобилния си телефон всички стъпки по създаване на изходния код на софтуера на машините за гласоподаване “;

2. „ качил информацията от телефона си на флаш памет, с което е нарушил разпоредбите и е копирал програмен продукт, чиито авторски права се имат от комерсиално сдружение “.

Справката е получена също и в ЦИК .

Заснемането е било осъществено в стая с към 30 души, сподели за Свободна Европа източник, обвързван с процеса на подготовка на машините. То е било снимано от камери за видеонаблюдение, написа в справката на ДАНС.
Какво е първоначален код. Тайна ли е той?
Изходният код е поредност от указания, които разказват държанието на софтуера, твърди Божидар Божанов , някогашният министър на електронното ръководство в кабинета на Кирил Петков. По закон този код се показва в целокупност на партиите и обединенията, и то „ пред представители на ДАНС “.

Член 312б от показва категорично: „ ЦИК, подпомагана от министъра на електронното ръководство, дава достъп до изходния код (...) на лица, посочени от партиите и обединенията, получили над 4% от действителните гласове на последните извършени парламентарни избори “.

Изходният код е бил възложен на партиите във вторник, 24 октомври. Това е станало в Министерството на електронното ръководство, говорителката на ЦИК Росица Матева .

Оттук следват два извода. Първо, че каквото и да значи „ първоначален код “, неговото виждане и владеене е налично за доста хора, в това число и за зам.-министъра на електронното ръководство Михаил Стойнов, който е отговарял за подготвянето на машините в институцията си.

И втори извод: ДАНС знае всичко това – че зам.-министърът има кода от дълго време, т.е. няма за какво да го снима пред доста хора, в случай че е имал задни мисли.
Може ли да се снима един първоначален код
Да. Само че за това са нужни доста дни. Изходният код се състои от към 500 хиляди реда, споделиха пред Свободна Европа няколко айти експерти.

Това значи близо 18 000 страници. Което, на собствен ред, е 12 пъти повече от едно от най-обемните творби в света – трите тома на „ Война и мир “ на Лев Толстой.

Изводът е следният – снимането на изходния код на машините е било невероятно в неговата целокупност в границите на тези минути, в които зам.-министърът се е намирал в залата.
Може ли да си качиш видеото от телефона на флаш памет
Да. За това или би трябвало да притежаваш преходник, или видеото би трябвало да стане налично през компютър, в който да включиш флашката.

Въпросът с прехвърлянето на флашка е по-скоро не в това дали е допустимо механически, а дали е нужно. Видео, записано на телефон, въпреки всичко също се побира в джоба и е с теб на всички места.
Нарушил ли е разпоредбите зам.-министърът
Да, само че не тези, които бяха употребявани за анулация на машинния избор. Нарушил е устната сделка сред присъстващите на събитието, съгласно която никой няма да снима в залата. За устното съглашение оповестиха участници в договарянето, които помолиха да не бъдат представени.

Друг неразбираем миг в историята е за какво зам.-министърът е решил да провежда повтаряне на към този момент осъществена процедура по създаване на първоначален код. Според айти специалиста Константин Спиров , представен от вестник, такова повтаряне нормално се прави за спомагателна инспекция на сигурността на системата.

Какъв извод прави ДАНС

ДАНС споделя, че дейностите на зам.-министър Стойнов са:
„ евентуална причина за образуване на съмнение към потреблението на машини за гласоподаване “; " риск за образуване на удобна среда за внушения и операции, които биха могли да влияят отрицателно на идните локални избори “.

Министър-председателят сподели, че ДАНС е направила " манипулативни внушения ", откакто е изброила обстоятелствата.
Да обобщим
Единствените обстоятелства, довели до анулация на машинното гласоподаване, съставляват обвиняване в деяние, което или е невероятно, или е без значение.
Синхрон сред ДАНС, ЦИК и пет от шестте водещи партии
Действията на тези институции и организации пораждат въпроси поради четири фактора едновременно:
синхронът сред тях;бързината на действие;радикалността на апелите и крайния резултат;избирането на съответния мотив за анулация на машинния избор. Текстът на ДАНС е бил предаден в писмен тип, подлежал е на препрочитане и анализиране, само че все пак е бил сметнат за алармиращ.

От момента, в който справката на ДАНС е прочетена от участниците в Прeдседателския съвет в Народното събрание, досега, в който ЦИК анулира гласуването с машини, минават броени часове.

Тошко Йорданов от Има Такъв Народ интерпретира това, което е направил зам.-министърът, като закононарушение. И приканва за ареста му, както и за анулация на машинното гласоподаване, защото то към този момент е опорочено.

Делян Пеевски от Движение за права и свободи приканва " или за анулация на машините, или за анулация на изборите ".

Сходни апели насочат ГЕРБ-СДС и " Възраждане ". Българска социалистическа партия реагира последна, с отвращение.

ЦИК анулира машинния избор първо с един мотив, след това се базира на различен. Първо сподели, че Министерството на електронното ръководство не е изпратило документ, в който да написа, че машините дават отговор на условията в закона. Когато се оказа, че за предаването на подобен документ остава период от още едно денонощие, председателката на ЦИК Камелия Нейкова , че.

Авторът на справката на ДАНС е зам.-председателят на организацията Деньо Денев . По думите на премиера Николай Денков държавното управление ще гласоподава оставката на Денев незабавно щом освобождението му бъде препоръчано от ръководителя на службата Пламен Тончев .

ДАНС и държавното управление са в напрегнати връзки от месеци поради да извърши промени в службите, като в това число смени управлението.

е контраразузнавателна организация, подчинена на Министерския съвет. Тя има право да прави действия, в това число и свързани с " деструктивно влияние върху информационни и осведомителни системи ".

Това, което министър председателят Денков слага под въпрос, е качеството на разбора, показан от ДАНС. Той сподели, че още в идната седмица кабинетът ще се върне към тематиката с промяната на службите и ще чака оставката на Деньо Денев, която да му бъде препоръчана от шефа на ДАНС.

Правителството е институцията, която би следвало да оцени аналитичния потенциал на организацията му.
P.S. : Защо се объркаха хората
Справката на ДАНС съдържа доста думи от компютърните технологии и имена на рядко срещани институции и документи.

Човек, неосведомен с материията, се сблъсква с думи като „ хеш “ или „ криптографски идентификатор “. Но множеството комплицирани думи са без значение за съответното обвиняване към зам.-министър Стойнов, защото главното изказване за неправда е, че той е снимал изходния код – т.е. нещо, което така и така е имал от дълго време, а също така и механически не би могъл да го снима.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР