Ако ви бавят заплатата, може да напуснете без предизвестие.За да

...
Ако ви бавят заплатата, може да напуснете без предизвестие.За да
Коментари Харесай

Бавят ви заплатата? Може да напуснете без предизвестие

Ако ви бавят заплатата, може да напуснете без предупреждение.

За да може работещият напусне работа без предупреждение заради тази причина, на първо място следва да е налице веселба от страна на работодателя да изплати дължими заплащания на служащия или служителя. Забава е налице, когато съответните дължими заплащания са станали изискуеми, надлежно е настъпил моментът, в който те следва да бъдат изплатени. Такъв миг следва да е открит в трудовия контракт, вътрешните правила за работната заплата  и други

Трудово заплащане се изплаща предплатено или дефинитивно всеки месец на два пъти, доколкото не е уговорено друго. Ако трудовото заплащане се изплаща на два пъти месечно – предплатено и дефинитивно, забавата ще е налице, когато е просрочена както датата за предплатеното заплащане, по този начин и настрана датата на окончателното заплащане.

Без значение е продължителността на забавянето – дни, седмици или месеци. Без значение е и събитието, дали това се дължи на отговорно държание от страна на работодателя, или на външни, независещи от него справедливи аргументи. Забавата от страна на работодателя е задоволително съображение за преустановяване на трудовото правно отношение без предупреждение по самодейност на служащия или служителя. Правната рамка обяснява д-р Тодор Капитанов, специалист в областта на трудовото право и основател на платформата mywork.bg.

Следва да се има поради обаче, че в Кодекса на труда е уредено обезпечено погашение на трудово заплащане в размер на 60 на 100 от брутното трудово заплащане, само че не по-малко от минималната работна заплата за страната. Разликата до цялостния размер на трудовото заплащане остава изискуема и се изплаща в допълнение, ведно със законната рента. Ако заплащането е съобразено с тези условия, то държанието на работодателя при тази обстановка не може да се окачестви като нарушаване, даващо съображение за преустановяване на трудовия контракт без предупреждение.

Когато има закъснение от страна на работодателя с изплащането на трудовото заплащане на работещия и той от своя страна е подал заявление за овакантяване без предупреждение на това съображение, тогава работодателят е задължен да издаде и връчи против автограф и дата заповед за преустановяване на трудовото правно отношение на посоченото правно съображение.

Ако работодателят не съобрази държанието си с тези условия на закона, служащият или служителят има право да потърси подпомагане от съответната ревизия по труда.

При преустановяване на трудовото правно отношение от служащия или служителя без предупреждение в тези случаи, работодателят му дължи обезщетение в размер на брутното му трудово заплащане за периода на предизвестието – при безсрочно трудово правно отношение, и в размер на действителните вреди – при срочно трудово правно отношение.

Справка:

член 327, алинея 1, т. 2 от Кодекса на труда

член 270, алинея 2 от Кодекса на труда

член 245 от Кодекса на труда

член 221, алинея 1 от Кодекса на труда
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР