„Ако вървим към предсрочни избори, това означава избори месец юли

...
„Ако вървим към предсрочни избори, това означава избори месец юли
Коментари Харесай

Росен Желязков: Готви се предсрочен вот

„ Ако вървим към предварителни избори, това значи избори месец юли – в летния интервал, когато в никакъв случай в демократичната история на България не са правени избори “. Това сподели в предаването „ Лице в лице “ министърът в оставка и народен представител от ГЕРБ Росен Желязков.

„ Това е на фона на едни доста надскачащи себе си по фикция планове за изменение на Изборния кодекс и то при ясното схващане, че тези, които използваха аргумента, че една година преди избори не се вършат промени в изборното законодателство сега съкратяват периодите даже в границите на 3 дни, с цел да може да минат измененията в Изборния кодекс, а това индиректно приказва, че в действителност се готви предварителен избор “.

Коалицията ГЕРБ със Съюз на демократичните сили е първа политическа мощ, добави той:

„ Бяхме длъжни да представим един сериозен, претрупан с експертиза и ясна политика проектокабинет, подходихме извънредно съществено. В това число, мандатът, който получи претендентът за министър председател и състава на държавното управление ясно демонстрират какви са желанията, какви са вътрешно и външнополитическите цели, ясното евроатлантическо отношение, ясните поръчки за осъществяване на предизборната стратегия, която имахме опция да представим в акцията и с която спечелихме доверието на над 800 000 гласоподаватели.

Така се прави в демокрацията – взема се мандата, вършат се съвещания и в случай че има опция се показва кабинет.

Има разнообразни подходи – единият метод беше да представим този кабинет в Народното събрание и да забележим дали ще получим при едно гласоподаване съответното болшинство. Не е изключено в демократичните страни да има кабинети и на малцинството.

Преценихме след безапелационния отвод на партиите, които най-близо се приближават до вижданията за вътрешнополитически и външнополитически цели – „ Демократична България “ и „ ИТН “ да не се срещнат с ГЕРБ-СДС, че няма смисъл да внасяме проектокабинет при ясно декларирания отвод от поддръжка. Затова даваме опция без да се бавим на втората политическа мощ да поеме явен ангажимент и да предложи държавно управление още идната седмица.

Първо би трябвало да преценим на база на проектокабинета и поръчката за политики какви ще бъдат консултациите, дали ще бъдем поканени на такива съвещания и ще вземем отношение по проектокабинета.

До този миг нямаме безусловно никаква изясненост дали към този развой ще се подходи съществено. Единственото, което имаме на масата, е изказването – ще видите, когато му пристигна времето, или ще създадем нещо, когато пристигна време за това нещо. Времето е линейна големина, върви напред постоянно, идващите дни ще забележим дали е пристигнало времето за нещо и ще вземем отношение по същото това нещо.

Пред България стои тестването на пандемията, на международна рецесия, на социално-икономически провокации, неща, които не търпят отсрочване в интернационален и народен подтекст. Има доста въпроси, на които нашите съперници не ни дават никакви, да вземем за пример външнополитическа ориентировка. Никой от нашите съперници, като се изключи формата ЕНП не са декларирали каква е външнополитическата групировка.

Има въпроси, които стоят – отношение към република Северна Македония, отношение към Истанбулската спогодба, тематиките за актуализацията на бюджета, тематиките за тегленето на дълг, тематиките за финансиране на социално-икономическите ограничения, тематики, свързани с политиката по приходите, тематики, свързани с значимите за хората въпроси – нарастването на заплатите, нарастването на пенсиите, тематики, които, в случай че нямаме устойчиво държавно управление, не виждам в границите на тази година да намерят своето решение “.

Целия диалог гледайте във видеото.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР