Ако в спора за това кой е играчът, който е

...
Ако в спора за това кой е играчът, който е
Коментари Харесай

Джейми Делгадо: Григор нямаше самочувствие, когато започнахме работа; сега е много по-смел

Ако в разногласието за това кой е играчът, който е напреднал най-вече през тази тенис година, не попада името на Григор Димитров, то той би бил неправилен. Българинът беше под номер 28 при започване на сезона, а в този момент е напът да пробие в топ 15 за пръв път от пет години насам и през днешния ден ще изиграе своя дебютен " Мастърс " край за последните шест сезона.

Безспорно огромна роля за прогрес на родния ни представител има английския експерт Джейми Делгадо, който в предишното съумя да изведе Анди Мъри до върха в международния тенис. Делгадо акцентира върху това да възвърне излизанията към мрежата на родния ни представител и го направи нападателния тенисист, който той постоянно е бил по природа, а ето какво споделя самият треньор за работата си с нашия съотечественик:

" Радваме се да работим с Григор по време на втория най-хубав сезон в неговата кариера. Когато започнахме дружно в края на предходната година, нещата не изглеждаха добре: той беше обратно в ранглистата, нямаше нужното самочувствие... Ние се опитахме да повдигнем настроението му и да посочим какво е вярно и какво не е в играта му. Той е работлив, твърдоглав - и в този момент бере плодовете на напъните си посредством игра на най-високото равнище.

Трябваше да се поправят някои съществени неща първоначално, а в този момент той към този момент е в положение да добави настъпателност към това. Ние сме удовлетворени от това по какъв начин наподобява играта му и с какъв брой самочувствие подхожда ", сподели дългогодишният старши треньор Анди Мъри, представен от пратеника на Kurir.rs Вук Брайович в Париж.



Запитан до каква степен физическата форма е повлияла позитивно на психическата – и противоположното, Делгадо изяснява:

" Работихме върху мускулна маса. Григор добави 5-6 кг мускули. През декември предходната година той беше нежен и по-слаб – некадърен да поддържа високо равнище на игра за дълъг интервал от време.

Това беше първата цел, която трябваше да се реализира, с цел да се основат условия за развиване и ние сполучливо я взехме решение за месец-два.
Психологическата част от историята пристигна по-късно и зависеше от това дали той ще бъде задоволително предан, с цел да играе типа игра, за който се съгласихме - и какви резултати ще реализира, което в последна сметка се отразява на увереността.

В резултат на това мисля, че в този момент е доста по-смел в решаващи моменти, в сравнение с беше при започване на годината. Сега ми се коства, че - печели или губи - той основава усещането, че има вяра в играта си доста повече.

Освен хубав бекхенд топспин, Димитрова има и страховит слайс бекхенд на всички настилки, а Делгадо има доста хвалебствени думи за този стратегически удар. " Важно е да се дефинира доколко е оптимално да се играе с него - и мисля, че той го употребява доста мъдро в отбрана, само че също и да се настрои за решителна офанзива.

Една от главните цели беше той да се завърне в Топ 20, което ние изпълнихме. Важно е и да създадем допустимо най-хубавата конфигурация за сполучлива 2024 година, с цел да има по-добри позиции в жребия на идващите шампионати. Не виждам за какво да нямаме упоритости да се върнем на самия връх в ранглистата, тъй като виждаме – даже когато той побеждава някои от най-хубавите играчи, има място за усъвършенстване.

Сега той самият е източникът на този оптимизъм и работен възторг, който беше малко загубен през последните години ", прям е Делгадо.



Попитан дали моделирането на играта от нулата носи със себе си риск от предвидимост – английският специалист споделя:

" В началото беше значимо да се подредят главните параметри на играта и какъв брой значимо е това за най-хубавите играчи в света – като Новак Джокович, да вземем за пример. Това не беше проблем с него, защото той е естествено изобретателен, има толкоз доста вариации в играта му. Факт е, че Димитров има една от най-красивите игри, а в механически смисъл това за нас значи - че той има повече варианти и благоприятни условия, което прави работата с него още по-красива и мечтаните резултати са все по-близо. "

Източник: tennis.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР