Ако в Румъния хипотетично се случи земетресение като това в

...
Ако в Румъния хипотетично се случи земетресение като това в
Коментари Харесай

Инженер направи симулация на земетресение като това в Турция

Ако в Румъния хипотетично се случи земетресение като това в Турция, постройките, издигнати по досегашните правила на планиране, ще понесат многочислени повреди, а някои евентуално ще се срутят. Това предизвестява Джеорже Тарану, академик в Техническия университет „ Георге Асаки “ в Яш, представен от уеб страницата Зиаре. 

Той е направил симулация, показваща структурното държание на типична четириетажна стоманобетонна постройка в Румъния, сравнявайки параметрите на труса в Турция от 7,8 и този в румънския сеизмичен регион Вранча през 1977 г.  Ученият отбелязва, че оптималното ускоряване на придвижването на терена по хоризонтала  в тази ситуация на земетресението в Турция е било съвсем три пъти по-голямо от това на труса във Вранча от 1977 година

“Ако по време на строителството на дадена постройка се пестят количества стомана и цимент в бетона, тази структура ще има понижена резистентност. След трагичното събитие в Турция би трябвало да разберем, че вярното планиране на по-безопасни структури в сеизмични зони и засиленото проучване в тази област, която светът наподобява е не запомнил през последните 30 години, е безусловно належащо ”, разяснява инженерът, съобщи Българска телеграфна агенция.

Според него сега румънските стандарти са по-добри спрямо тези от преди 15, 30 или повече години. “Препоръчвам на всички да извърнат повече внимание първо на структурата на резистентност и по-късно на естетиката ", прибавя експертът.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР