Ако в предишните конфигурации на парламенти, имаше някакви шансове за

...
Ако в предишните конфигурации на парламенти, имаше някакви шансове за
Коментари Харесай

Юрий Асланов: На когото и да беше връчен мандатът, резултатът щеше да е този, предсрочни избори

Ако в предходните конфигурации на парламенти, имаше някакви шансове за триумф, още с конструирането на този парламент се видя, че тези шансове са на практика оскъдни, а след изчерпването на първия и втория мандат, беше ясно, че са нулеви. На който и да беше връчен мандатът, резултатът щеше да е този, предварителни избори. Това сподели в сутришния блок на Радио " Фокус " " Добро утро, България " социологът Юрий Асланов във връзка решението на президента Радев да връчи третия мандат на ПГ на " Българска социалистическа партия за България ".

" Беше ясно през цялото време, че без присъединяване на ГЕРБ или " Продължаваме промяната ", или най-малко на единия от двамата субекти, не може да бъде формирано каквото и да е постоянно държавно управление. А методът, по който подходиха при конструирането на първия и втория изследователски мандат, демонстрира, че и двете партии се стремят към предварителни избори. На който и да беше връчил президентът третия мандат, щяхме да се озовем пред същата вероятност, която е повече от ясна ", сподели социологът.

Според него Радев не е избрал Движение за права и свободи поради отрицателната реакция на обществото, чието мнение е отрицателно настроено по отношение на третата политическа мощ в 48-то Народно събрание. От друга страна, " Възраждане " е декларирала, че няма да търси разговор с нито една друга партия, а се приготвя за нови предварителни избори. 

" Ако беше избрал да го връчи на Движение за права и свободи, публичното мнение щеше да реагира извънредно отрицателно и бурно. Няма значение какъв брой заслужено или не, само че всеобщите настроения по връзки на тази групировка  са отрицателни, те са преобладаващи. Това щеше да се отрази на президентската институция също отрицателно. И ГЕРБ, и Политическа партия обявиха, че с Движение за права и свободи няма да влизат в коалиция, няма да договарят за държавно управление. Както споделих и първоначално, без тези две обединения, няма по какъв начин да се сформира държавно управление. Ако беше го връчил на " Възраждане “, щеше да се случи същото, тъй като никой не желае да договаря с тази партия. Тя е декларирала, че ще прави кабинет единствено независимо, без да влиза в коалиция с никого и също така тази партия е декларирала, че този парламент е мъртъв, би трябвало да завърши, колкото се може по-скоро, и би трябвало да се върви на избори ", изясни той.

Асланов твърди, че Демократична България е изглеждала най-логичната партия, която да получи третия мандат, само че след абсурда с NEXO, това е трансформирало настроенията на останалите политчески обединения.

" Остава Демократична България, може би имаше някакъв смисъл да бъде връчен на тази партия, само че преди свадите от тази седмица, които нанесоха неуспорима имиджова вреда на групировката на Христо Иванов и Атанас Атанасов и нямаше по какъв начин публичното мнение да реагира положително. Да не приказваме за това, ч е се появиха съмнения от останалите политически сили дали те няма да пострадат, в случай че стартират да договарят с тази партия в сегашната конюнктура ", сподели още той.

Социологът изясни, че в случай че мандатът беше връчен на Стефан Янев, това щеше да маркирано като желание на президента да продължи да ръководи страната, само че този път с постоянен кабинет. 

" Остава разновидността за " Български напредък “. Първо, не е разумно най-малката парламентарно показана партия да води договаряния за сформиране на постоянен кабинет, само че въпреки това, вредите за президентската институция щяха да бъдат налице, доколкото водачът на тази партия, Стефан Янев, беше секретар на президентската канцелария, по-късно длъжностен министър председател. Нямаше по какъв начин мненията да не блъснат публичното мнение, че Радев залага на свое пркси, с цел да прдоължи да командва посредством един редове кабинет, все едно е длъжностен. Радев евентуално е решил всички тези други възможности и е решил да се спре на най-традиционната и най-логичната и да го връчи на Българска социалистическа партия ", счита Асланов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР