“Ако в Нидерландия след изборите се формира дясно правителство (в

...
“Ако в Нидерландия след изборите се формира дясно правителство (в
Коментари Харесай

Маргарита Желязкова по Дарик: Оттеглянето на Рюте няма да има големи последствия за България

“Ако в Нидерландия след изборите се образува дясно държавно управление (в момента е дясноцентристко), тогава би било допустимо политиката на страната изобщо към Източна Европа да се промени. Но войната в Украйна въпреки всичко промени напълно политическия пейзаж, тъй че следствията за България няма да са огромни ”. Това сподели в “Кой приказва ” по Дарик радио Маргарита Желязкова, политолог и учител в Университета на Твенте.

Припомняме, че на 8 юли нидерландското държавно управление подаде оставка, откакто съдружните сътрудници в него не съумяха да реализират единодушие за стягане на имиграционната политика. В понеделник пък министър-председателят Марк Рюте сподели, че се отдръпва от политиката. Предстоят избори наесен.

“Рюте самичък реши да слезе от власт. Просто режисира една сценка и си я изигра. Залогът беше огромен и мисля, че изгуби. Но той самият реши, че би трябвало да спре. Поводът беше нищожен и фиктивен ”, сподели Желязкова.

Тя добави, че Рюте е най-дълго управлявалият министър председател в Нидерландия. Политологът уточни, че решението му е до някаква степен и поради отмалялост. “Този кабинет, който управляваше по време и на ковид, беше непрестанно в клопката на кавги, които не можеше да бъдат позволени. Това докара до съвсем цялостна парализа на страната. Никакви решения не можеха да се вземат ”, акцентира анализаторът.

Маргарита Желязкова добави, че съгласно нея незначителният мотив за оставка е бежанската рецесия, само че тя акцентира, че това не е проблем занапред.

Експертът чака решението Рюте да слезе от политическата сцена да резервира неговата партия.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР